Китай заяви, че ще отвърне на действията на САЩ по отношение на Хонконг

ЕС осъжда закона за националната сигурност на Хонконг

| Свят

Китай заяви, че ще предприеме ответни действия срещу САЩ заради решението им да започнат постепенно да премахват специалния статут на Хонконг, предвиден в американското законодателство, предаде Ройтерс.

Съобщилият това говорител на китайското министерство на външните работи не конкретизира какви точно мерки ще вземе Пекин.

САЩ спират износа на стоки от сферата на отбраната и ограничават достъпа на Хонконг до високотехнологични продукти. Вашингтон обоснова решението си с новия китайски закон за националната сигурност на Хонконг.

Междувременно днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви след видеоконференция ЕС-Южна Корея, че законът за националната сигурност на Хонконг, приет днес от китайския парламент, подкопава самостоятелността на региона и засяга независимостта на правосъдието. Осъждаме това решение, посочи Мишел.

Този закон не е в съответствие с международните задължения на Китай и поражда дълбока загриженост, добави председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Предупредили сме Пекин за възможните тежки последици за международния образ на Китай, а и по отношение на икономиката, посочи тя. Ще обмислим внимателно как да отговорим, допълни Фон дер Лайен.

Важно е САЩ да възобновят политическия диалог със Северна Корея, готови сме да се включим по-тясно в усилията за постигане на мирно решение, посочи Мишел. Той заяви, че ЕС е за пълно и необратимо прекратяване на севернокорейската ядрена програма, на развитието на други оръжия за масово поразяване и на ракетните програми. Изразихме дълбока тревога от нарасналото напрежение на Корейския полуостров, призовахме да се работи за решение, което да осигури повече стабилност и сигурност, допълни Мишел. Председателят на Европейския съвет заяви, че ЕС иска да бъде силен играч в Азия.

Прочетете още