Китай разреши на бреговата си охрана, ако е необходимо, да стреля по чужди съдове

Със законопроекта освен това се позволява на личния състав на бреговата охрана да разрушава инфраструктура на други страни, изградена върху рифове, над които Китай твърди, че има суверенитет

| Свят

Китай прие за пръв път закон, позволяващ изрично на бреговата охрана да стреля по чужди съдове. След този ход спорните води около Китай може да станат по-неспокойни, предаде Ройтерс.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители, върховният законодателен орган в Китай, прие закона днес, съобщават китайските държавни медии.

Според публикувана по-рано чернова на законопроекта, на бреговата охрана се разрешава да използва "всички необходими средства", за да парира заплахи, произтичащи от чужди плавателни съдове.

НАТО призова Русия да приеме предложението на САЩ за удължаване на ракетния договор

В него са конкретизирани обстоятелствата, при които могат да бъдат използвани различните видове въоръжение - ръчно, корабно или въздушно.

Със законопроекта освен това се позволява на личния състав на бреговата охрана да разрушава инфраструктура на други страни, изградена върху рифове, над които Китай твърди, че има суверенитет, и да се качват на проверка на борда на чужди плавателни съдове във води, за които Пекин претендира, че са китайски.

Нормативният акт упълномощава бреговата охрана, "ако е необходимо", да обособява временни закрити зони, за да не допуска влизане в тях на чужди плавателни съдове и личен състав.

Китай строи гигантски карантинен център в провинция Хъбей

В отговор на опасения говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че законът е изцяло в съзвучие с международната практика.

В първия член на законопроекта е записано, че той е нужен за защита на китайския суверенитет, сигурност и морски права.Той е приет седем години след като Китай сля няколко морски граждански правоохранителни структури, за да създаде бюро за брегова охрана.

След като през 2018 г. бюрото беше поставено на подчинение на Народната въоръжена милиция на Китай, то стана редовно подразделение на въоръжените сили.

Китай има спорове за морски суверенитет с Япония в Източнокитайско море и с няколко страни от Югоизточна Азия в Южнокитайско море. Преди се е случвало Китай да праща бреговата си охрана да прогонва рибарски съдове на други страни и понякога се е стигало до потопяването им, отбелязва Ройтерс.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още