Китай обвини Италия, че коронавирусът тръгва от нея

СЗО реши да изпрати учени в Китай, за да дирят произхода на Covid-19

| Свят, Коронавирус

Китай използва ново проучване за ранно, скрито разпространение на коронавируса в Италия, за да оспори обоснованото предположение, че азиатската държава е родното място на пандемията, съобщава Държавното радио. Длъжностни лица в Пекин настояват, че инфекцията се е разпространила в европейска среда още през септември - три месеца преди да бъде потвърдено, че върлува в китайския град Ухан.

Активистите в Китай, които разказваха за коронавируса и изчезнаха

Китайските държавни медии сега налагат идеята, че ново проучване на Италианския национален институт по ракови заболявания доказва, че инфекцията вероятно е започнала в Италия, а не в Китай, пише британският вестник „Таймс“. "Това за пореден път показва, че търсенето на източника на вируса е сложен научен въпрос, който трябва да бъде оставен на учените", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

Премиерът на Италия: Разпространението на коронавируса се забавя

Световната здравна организация призна, че вирусът може да е "циркулирал тихо другаде", преди да бъде открит в Ухан.

Много учени обаче са скептични към констатациите от италианското проучване, а други отбелязват, че не се изключва коронавирусът все пак да произхожда от Китай. "Знаем, че Китай забави обявяването на епидемията, така че не е известно кога е започнал там, а Китай има много силни търговски връзки със Северна Италия", каза Джовани Аполоне от Националния институт по ракови заболявания в Милано пред „Таймс“.

По-рано Китай проведе проучвания в Испания за произхода на пандемията, както и спрямо американската армия, твърдейки, че е донесла вируса в Ухан миналия октомври по време на международни военни учения, се казва в доклада.

Прочетете още