КЕВР утвърди 20-процентното поскъпване на газа с половин месец закъснение

С 20 процента поскъпва природният газ през септември в сравнение с август. Утвърдената на закрито заседание на КЕВР тарифа влиза в сила със задна дата от 1 септември, след като половин месец в сектора нямаше регулирана цена. До безпрецедентната ситуация се стигна, тъй като енергийният министър Теменужка Петкова спря процедурата, с която регулаторът по закон утвърждава цена на синьото гориво на всяко първо число от месеца.

Теменужка Петкова: Предложената цена от „Булгаргаз“ за септември е коректна

Петкова разпореди проверка на ценообразуването, като обясни действията си с факта, че предлаганото поскъпване с 20 процента през септември в сравнение с август е най-голямото след предоговарянето на условията на договора с "Газпром" и  намалението, с което управляващите се похвалиха през март.

Една от промените по договора е и преизчисляването на цената всеки месец. Проверката не откри нередности и "Булгаргаз" внесе повторно ценовото си предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране. Според експерти цената на синьото гориво обичайно поскъпва през зимния сезон, като се очаква увеличение с 15-20 процента на месец или общо между 50 и 80 на сто.

Прочетете още