Кардиохирург: Над 20 са страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус

Имайки предвид специфичните условия за транспортиране и съхранение на тези ваксини, достъпността им е още под въпрос, категоричен е професор Владимир Данов

Научната литература докладва, че установение странични ефекти на ваксините наброяват повече от 20 в различна степен на тежест, което е притеснително. Нещо повече – в такива кратки срокове няма как да бъде измерена ефективността им и да бъдат установени дългосрочните последици върху здравето на хората. Имайки предвид специфичните условия за транспортиране и съхранение на тези ваксини, достъпността им е още под въпрос.

Лекар: Антигенните тестове трябва да са равнопоставени на PCR

Това заяви пред Дарик директорът на Българския кардиологичен институт проф. Владимир Данов, специализирал и ръководил клиники по кардиохирургия в Германия.

В предаването „Най-добрите лекари” той разясни какво означава понятието „дълга COVID опашка“ – при голяма част от преболедувалите COVID-19 се установяват персистиращи оплаквания и дългосрочни последствия върху сърдечносъдовата, дихателната и централната нервна системи.

По думите на Данов предизвикателствата за лекарите са ежедневие, защото в условието на спрени планови операции се приемат все повече пациенти в животозастрашаващо спешно състояние.

„Повечето от тях не търсят специализирана помощ, а изчакват до последния момент от страх от заразяване с COVID,” подчерта професорът.

Пациент: Да оповестиш, че започваш ваксинация посред пандемия, е като пир по време на чума

Като завеждащ отделение в клиниката по кардиохирургия на водещата университетска болница Ludwig-Maximilian в Мюнхен, където защитава и получава докторска степен, той въвежда принципа на работа, който и до днес се прилага в много от развитите здравни системи: “Животът не трябва да спира, хората са в динамика, трябва да бъдат лекувани и да останат активни”!

Чуйте още в прикачения звуков файл. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още