Каракачанов: Полицията постъпи мъдро, като не атакува протестиращите

| България, Варна

Вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов се страхува протестите да не бъдат опорочени и окървавени. Това коментира той във Варна, където присъства на честванията за 141 години от създаването на военноморските ни сили, предаде БНТ.

Министърът заяви, че заради желанието на определени хора да се докопат до властта е възможно да се стигне до ескалация на напрежението и до инциденти по време на протестите в цялата страна. Според вицепремиера част от хората, които организират протестите, имат за цел те да бъдат опорочени и дори окървавени.

"Хората, които първата вечер отидоха с качулките, с маските, бяха подготвили бухалки, бяха подготвили запалителни течности с идеята - какво да правят - да ги хвърлят по полицията или да нападат полицията. С ясното съзнание, че при такива действия ще има отговор. Така че полицията постъпи мъдро, не ги атакува, но подобни неща не могат да се търпят вечно", заяви Каракачанов.

"В края на краищата всички граждани особено онези, които най-болезнено твърдят, че има нужда от демокрация, би следвало да спазват принципа на демокрацията и законността. Не може в името на това няколко соросоидни НПО-та и партийки извън парламента да се докопат до властта, ти да разсипеш държавата. И в името на какво? Да въведеш гей браковете и да ми създаваш джендър република. Съжалявам, не съм съгласен. Няма нормална държава, в която някой атакува органите на реда и го посрещат с баница и с кисело мляко. Няма такава държава".

България преговаря с две държави за подводници

Каракачанов беше във Варна по случай 141-вата годишнина от създаването на Военноморските сили. Днес на Морската гара се състоя и основното събитие от празничната програма. С военен ритуал беше посрещнат Каракачанов. Той прие строя и поздрави военните моряци и техните командири по случай годишнината. По-късно бяха вдигнати и флаговете на бойните кораби от състава на Военноморските сили. По традиция първо офицерско звание присвоиха и випускниците от висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров". На 22 курсанти, 16 момчета и 6 момичета бяха връчени и лейтенантски пагони.

По отношение на модернизацията на флота, министър Каракачанов заяви, че предстои да бъде финализиран проектът за построяването на двата патрулни кораба за нуждите на флота. Министерството на отбраната и Военноморските сили работят и съвместно за закупуване на подводници втора употреба, като по този начин ще бъде възстановено подводното плаване в България.

Прочетете още