Канадският премиер предупреди за опасност от претоварване на болниците

Торонто въвежда карантина заради КОВИД-19

| Свят, Коронавирус

Премиерът Джъстин Трюдо предупреди, че болничната система в Канада може са бъде претоварена при възможно четирикратно увеличение на новите случаи на КОВИД-19 до края на годината, предаде Ройтерс.

Трюдо призова сънародниците си да си стоят възможно най-много у дома, докато втора вълна от коронавирусът залива страната, принуждавайки няколко от 10-те провинции да върнат ограниченията на движението и върху бизнеса. Броят на заразените продължава да расте и властите се оплакват, че има хора, които пренебрегват предпазните мерки.

Пчеларите с имунитет срещу Covid-19. Вижте защо

За нормално празнуване на Коледа на този етап и дума не може да става, каза Трюдо. По-рано главният здравен инспектор Териса Там предупреди за възможен ръст от 60 000 нови случая на ден, при най-лошия сценарий, ако хората контактуват повече. Дори сегашните ограничения на събиранията да се запазят, до 31 декември новите случаи за денонощие ще надхвърлят 20 000, при под 5000 сега.

Трюдо обаче отхвърли идеята Отава да прибегне до извънредни правомощия за връщане на национално равнище на карантинните мерки, които провинциите въведоха по-рано през годината.

ЕС все още е зависим от външни производители за вноса на лекарства

Премиерът на провинция Онтарио Дъг Форд обаче вчера обяви, че най-населеният град Торонто, както и близкият район Пийл от понеделник въвеждат карантинен режим. Забраняват се всички събирания на открито. Ресторантите ще предлагат само храна, която се взема за вкъщи и доставки.

Положението е крайно сериозно и са необходими допълнителни мерки, за да избегнем най-лошото развитие, каза на брифинг Форд.
Властите предричат, че до 30 ноември смъртните случаи може да станат между 11 870 and 12 120, а заразените - между 366 500 и 378 600. До момента в Канада са регистрирани 315 751 заразени и 11 265 починали в резултат на коронавируса.

„Пфайзер“ и „Бионтех“ ще кандидатстват за одобрение на ваксината им в петък

Вчера федерален служител съобщи, че до 31 март 2021 г. Канада очаква да получи шест милиона дози от ваксините на компании "Пфайзер" и "Модерна".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още