Калин Тодоров: ГЕРБ няма моралното право да пише нова Конституция

Борисов доизтръсква хазната, чака ни тежка зима като при Луканов и Виденов, коментира писателят и журналист

Стремежът на ГЕРБ да се задържи на власт на всяка цена вещае лоши дни както за управлението, така и за страната – ако те продължават така ни чака някаква симбиоза между Лукановата и Виденовата зима. Това коментира в ефира на „Дарик“ писателят и журналист Калин Тодоров.

Калин Тодоров е категоричен, че ГЕРБ няма моралното право да пише нова Конституция. Според него една от причините протестите да загубят част от енергията си е липсата на подкрепа от страна на Запада.

Последна книга на Калин Тодоров „Зад завесата на демокрацията“, заедно с предишните две – „Зад завесата на прехода“ и „Зад завесата на соца“, оглавява читателските класации на големите книжарници в страната вече три седмици.

„Зад завесата на демокрацията“ (откъс)

Раздават се пари на калпак, но без актуализация на бюджета

Калин Тодоров коментира, че е очаквал властта да прояви здрав разум и да се тръгне към предсрочни избори. „Опасявам се, че ако те продължават да упорстват по този начин и след 2 септември, мисля че ни чака някаква симбиоза между Лукановата и Виденовата зима. Защото г-н Борисов с неистовото си желанието да остане на власт, доизтръсква хазната и ние ще се изправим в лицето на зимата с изпразнен държавен бюджет. Така поне ми се струва“, прогнозира писателят и журналист.

По думите му е крайно тревожно раздаването на пари на калпак по всякакъв повод и то без актуализация на бюджета, която би показала реалното състояние на финансите на държавата.

ГЕРБ няма морално право и капацитет да пише нова Конституция

ГЕРБ няма морално право да се опитва да прави нова Конституция, защото те от години не я спазват, както не спазват редица закони, подчерта Калин Тодоров. Първо ГЕРБ представлява не повече от 15 процента от гласоподавателите, освен това те нямат и експертен потенциал да го направят, допълни той.

Тодоров напомни, че Конституцията на една държава и Великото народно събрание са изключително сериозни неща и не могат да бъдат използвани за тактически прийоми и отклоняване на общественото внимание.

Западът с лицемерна роля за протестите в България

Протестът събра различни хора, защото не беше политически и граждански – целта му не беше да излъчва алтернатива, а да разруши статуквото, коментира още Калин Тодоров.

Според него обаче лицемерната роля на Запада, който не е подкрепил дори символично протестите е водещата причина недоволството на улицата да загуби част от енергията си.

„В Беларус, където се развиват подобни разбира се много по-сериозни процеси, отколкото тук – но там целият Западен свят скочи като един да защитава протестиращите от Лукашенко. А тука вече два месеца Западът се прави, че нищо не се е случило – това за мен е крайно лицемерно. А ние знаем и си даваме сметка до голяма степен, че нещата на България винаги са се решавали отвън. Протестът отстоява ценностите на Западния свят, но Западът не го подкрепи и според мен това е основната причина защо недоволството загуби част от енергията си“, обясни Калин Тодоров.

Прочетете още