Какво следва за Израел без Нетаняху

Коментари в западни медии

| Коментар, Свят

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи новосформираната коалиция, която се готви да го свали от премиерския пост, като резултат от "най-голямата изборна измама" в историята на демокрацията, пише британският в. "Гардиън".

Тонът на мащабното обвинение е подобен на коментарите на близкия му американски съюзник Доналд Тръмп за изборите в САЩ, отбелязва изданието, като посочва, че в същото време израелската служба за сигурност "Шин Бет" отправи предупреждение за ескалация на тона в споровете в социалните мрежи, която може да доведе до насилие.

Бенямин Нетаняху - майсторът в изкуството на политическото оцеляване

Нетаняху критикува нарушените предизборни обещания от страна на Нафтали Бенет, който е на път да го замени на поста. Преди гласуването той беше обещал да не се коалира с леви, центристки и арабски партии, но в сряда обяви, че влиза в коалиция с партии от целия политически спектър, припомня в. "Гардиън".

Вчера Нетаняху заяви в отговор на предупреждението на "Шин Бет", че осъжда всяка форма на подстрекателство към насилие. Той добави, че самият той е обект на "още по-сериозна" подстрекателска кампания.

Нафтали Бенет - милионерът от десницата, който може да сложи край на ерата Нетаняху

Вероятната промяна на израелското ръководство кара Вашингтон да бърза да се адаптира. Още от първите дни на мандата на президента Барак Обама премиерът на най-близкия съюзник на САЩ в Близкия изток беше един и същи човек. Сега управлението на Нетаняху изглежда към своя край, а с него и една бурна и водеща до политическо разделение глава в американско-израелските отношения, пише в. "Вашингтон пост".

В резултат на това президентът Джо Байдън, както и конгресмени, активисти и цял спектър от лобистки групи, се опитват да разберат какво означава за САЩ внезапната промяна. Според някои демократи това може да подобри условията за съвместна работа след близките връзки между Нетаняху и Републиканската партия.

Арабин ислямист помага за сформирането на новото анти-Нетаняху правителство на Израел

Официално Белият дом подчертава, че много малко ще се промени, като изтъква стратегическите връзки между двете страни. Но това прикрива ролята на Нетаняху в рязката промяна на отношенията между САЩ и Израел, както и сегашната дилема. Байдън показа в самото начало на мандата си, че няма да се заема с близкоизточния мирен процес, както направиха предшествениците му.

Неотдавнашното насилие в Израел и промяната на ръководството обаче може да променят сметките му, отбелязва американското издание.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още