34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Какво се случва на строителната площадка между Мало Бучино и Перник? (снимки)

Няма как аварийно строящият се водопровод между Мало Бучино и Перник да бъде завършен за 30 дни. Това каза за Дарик ръководителят на проекта на терен инженер Румен Христов от държавната „Монтажи”. Все пак за 40 дни строителите се надяват да успеят да завършат обекта, макар първоначално да е имало забавяне заради доставката на тръбите.

Емил Караниколов: Водопровод от Мало Бучино към Перник ще е готов до 30 дни

И към момента все още не са доставени част от тръбите на самия обект, установи наша репортерска проверка, но пък графиците вече се спазват, твърдят строителите. А докато дейности, в които участват множество подизпълнители от Камарата на строителите, въпреки първоначалните заявки, че ще работи само държавната „Монтажи”, текат, някои от жителите на Голямо Бучино изоставят колите си и вървят 5 километра пеша до работа. 

Удължават бедственото положение в Перник с още 30 дни

14-ти ден. Това показва летоброенето на новостроящия се водопровод между Мало Бучино и Перник, който по предварителни разчети трябва да струва 27 милиона лева. Водопроводът се стори от две седмици, а днес на площадката от страната на Мало Бучино също има работници. Те са наети от частна фирма, подизпълнител на проекта, научаваме на място.

Прозрачност: Хората в Перник искат да следят онлайн заседанията на общинарите

След разговора с тях се опитваме  да продължим по-нагоре с кола, но пътят е преграден от охранители на частна охранителна фирма.

Без да разберем кой е наел частната охрана на общинския път, се отправяме към Голямо Бучино, но през Перник. В центъра на селото отново има охранители на частната фирма, но благодарение на тежката строителна техника успяваме да стигнем до следващата строителна площадка. На нея обаче зорко строителните работи следи бай Иван, който просто живее тук.

И след като разбрахме, че за водопровода в Голямо Бучино са готови на всичко, стигаме и до ръководителя на проекта инженер Румен Христов, за да попитаме кога едно от най-чаканите съоръжения в България ще бъде завършено.

От инженер Румен Христов разбрахме, че в момента се строят средно по 500метра водопровод на ден, като работници на обекта има от сутринта до към 19 часа вечер, заради мерки за безопасност. А най-оптимистичният срок за завършване на водната връзка между Мало Бучино и Перник, която трябва осигури вода поне за режима на перничани, е 17 март.

Чуйте повече от репортажа на Гергана Гайдарова в звуковия файл:

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още