Как поцинковани кофи популяризират културата на Пловдив

Арт инсталацията със 130-те поцинковани кофи, поставени на разкопките в центъра на Пловдив, разбуни духовете в ОбС на града на тепетата. На днешната сесия на местния парламент беше отправено питане с какво този проект популяризира културата на Пловдив, каква е идеята му, кой го е одобрил и каква сума е изплатила Общината за реализацията му.

Пърформансът се нарича „Връзки“ и е част от 27-мото издание на „Седмицата на съвременното изкуство“ в града на тепетата, съобщи за Дарик зам-кметът по култура в общината Пламен Панов. Седмицата се финансира от Културния календар на Пловдив, който беше гласуван в началото на годината, обясни още Панов.

И подчерта: "Община Пловдив" и аз ще продължим да насърчаваме всички форми на изкуства в града, това е един от ангажиментите ни като ЕСК - да не налагаме цензура и да позволяваме да се развиват. Днешната реакция е неоснователна, още повече че в ОбС на Пловдив има само двама творци". 

Не закъсня отговорът и на куратора на „Седмицата на съвременното изкуство“ Йоханес Артинян, който в публикация в социалните мрежи от днес обясни, че инсталацията на Севдалина Кочевска е част от общия проект и идеята за пърформанса няма нищо общо с политиката и е свързана със 100-годишнината от рождението на германския художник авангардист Йозеф Бойс, който в детството си той си е играл с консервни кутии и си е правил телефон с тях.

Кофите са "инструментът" свързващ минало, настояще и бъдеще. Огледалата, в които зрителят вижда себе си, небето и заобикалящата го среда са бъдещето, подчертава още кураторът.

Проектът е одобрен от куратора на събитието и е съгласуван след това с комисия в Община Пловдив. Подкрепен е финансово и от Гьоте-институт и Национален фонд „Култура“.

"Връзки" е част от цялата "Седмица на съвременното изкуство", която се подпомага от община Пловдив с 31 000 лева.

Още чуйте в репортажа.

Прочетете още