Как оцелява най-древната професия във време на социална дистанция

| Свят, Любопитно

Стара аксиома на икономиката твърди, че инвестициите в „порок“ и „грях“ (хазарт, както и търговия с алкохол, наркотици и секс) не могат да бъдат на загуба, тъй като хората, независимо дали са тъжни или щастливи, винаги се обръщат към някое от гореизброените.

Така ли е и по време на коронавирус-изолазията, когато едно от основните правила за ограничаването разпространението на Covid-19 е спазването на социална дистанция? Как би могла в такива условия да същестувава една от най-древните професии – търговията със секс?

Отговорите на тези въпроси търси старши редакторът в Си Ен Ен Кейтлин Ху. За целта тя интервюира няколко души в сферата на търговията с плътски удоволствия. Част от тях заявяват, че са спрели работа в условията на пандемията. Други обаче са притиснати от липсата на пари и са принудени да работят. Предприемат обаче редица трикове и мерки, за да съхранят здравето – своето и това на клиентите си.

„Моето етично задължение е да не работя с чужди тела в тези условия“, заявява един от интервюираните търговци на секс услуги, който е и масажист в Сан Франциско. Той обяснява, че 16 години живее под наем и досега никога не е бавил плащане. Тази година е изключение.

По думите му обаче, все още се поддържа връзка с някои бъдещи клиенти, като например лекари и медицински сестри. „Те понякога се молят да работим с тях...Предлагат по 300 долара на час. Тези пари са ми нужни, това е дилема.“

Сексуална работничка, която продължава да практикува професията си в дома си в Аризона, споделя пред Си Ен Ен, че няколко редовни клиенти, загубили работата си като озеленители и шофьори, спрели да я посещават.

В първите дни от разпространението на вируса в САЩ, тя мерила температурата на клиентите си, когато пристигали в дома ѝ. И се опитвала да бъде „секси“ в ролята на медицинска сестра. Въпреки че вече не с всеки клиент прави това, когато има нови посетили – все още носи маска и ръкавици – нещо, заради което някои искат отстъпка от цената.

Всъщност редица организации, създадени с цел подкрепа на хората в сферата на сексуалните услуги призовават за спазване на някои правила, сред които са именно носенето на маска и ръкавици, избягването на позите лице-в-лице, миене на ръце – и от страна на работник, и от страна на клиент, преди каквото и да е докосване.

Колко процента от клиентите и работниците обаче спазват тези мерки – не е ясно. Не се знае също и как пандемията изискваща социална дистанция ще се отрази в тази сфера и дали ефектът ще бъде по-дълготраен или не.  

Едно е сигурно обаче – че това е най-древната професия и, че в крайна сметка, независимо от последиците от Covid-19 в световната икономика, търговията със секс винаги ще просперира. Въпреки всички забрани.

Прочетете още