Къде е Йорданка Фандъкова?

Столичният кмет не се е появявал публично от дни, не знаем каква е неговата позиция за протестите в столицата и страната

Да сте виждали столичния кмет?

Откакто София и страната са арена на граждански протести, ежедневни шествия и блокади на основни столични кръстовища, с искания за оставката на Борисов и Гешев, не виждаме никъде кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Тя изчезна от общественото пространство, не дава интервюта, не се е показвала публично.

Това почва да прави впечатление, но вероятно има обяснение за нейното изчезване от обществения живот, за което ние не знаем.

При търсене в Гугъл, разбира се, излизат резултати с нея, но те са отпреди повече от месец, няма данни да е била обществено активна в последните три седмици.

На сайта на ПП ГЕРБ има снимки от събитието в София Тех Парк, където Борисов събра актива, но на нито една от публикуваните снимки не се вижда Фандъкова, която е зам.-председател на партията.

Добре е столичани да знаят къде е техният кмет, какво мисли за протестите в София - още повече, че шествията и блокадите на възлови кръстовища, както и премахването им става в комуникация с общината, а кметът има правомощия да разрешава събирания и протестни действия, както и да издава заповеди за забрани, както и за разтурване на блокирани кръстовища, ако тяхното организиране противоречи на закона. 

И така, къде е Йорданка Фандъкова?

*

Около час, след като попитахме къде е столичният кмет, на своята фейсбук страница Йорданка Фандъкова призова протестиращите и гражданите да спазват закона. 

Фандъкова моли организаторите и протестиращите граждани да спазват закона

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек...

Posted by Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova on Saturday, August 8, 2020

Тя пише: "Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес", заявява Йорданка Фандъкова чрез фейсбук страницата си, цитирана от пресцентъра на Столична община.
Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона - да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите, посочва още Фандъкова.

Призивът за върховенство на правото, който е основен за протеста, не значи нищо, ако не важи за тези, които го изричат. София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона. Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети, както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно.

"Софиянци са свободни, критични и достойни хора. И затова най-новата ни история често се пише не само на жълтите павета, но и на Орлов мост. Да, затварянето му е символ, но той не се демонстрира с прегради от контейнери и пейки, а в преминаването през него", казва столичният кмет.

Промяната, която се иска, с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят. Така че, моят "старомоден" призив е за спазване на закона. В противен случай, всеки борец за справедливост рискува да се превърне в това, срещу което твърди, че се бори".

Прочетете още