Кабинетът на Великобритания с първа среща след рокадите

| Свят | dnews

На първата среща на британския кабинет Борис Джонсън каза на министрите да се съсредоточат върху изпълнението на изборните обещания, съобщава Би Би Си.

Обръщайки се към новия си екип на Даунинг Стрийт, премиерът заяви, че трябва да продължат с "основната работа" за подобряване на живота и разширяване на възможностите.

Откривайки заседанието на кабинета в петък, премиерът поздрави присъстващите за "постигането или запазването" на работните си места след голямото разтърсване, при което бяха уволнени значителен брой хора.

Рокади в британското правителство

„Трябва да изплатим доверието на хората, които са гласували за нас през декември, и които очакват да направим нещо за тях“, каза Джонсън, цитиран от Би Би Си.

В четвъртък министърът на финансите Саджид Джавид неочаквано подаде оставка, а на негово място бе назначен Риши Сунак. Междувременно Борис Джонсън уволни  министъра, който помогна да бъде сложен край на трите години политическа безизходица в Северна Ирландия – Джулиан Смит, по информация на Ройтерс.

Г-н Джавид, който трябваше да изпълни първия си бюджет през март, заяви, че не му остава „друг вариант“, освен да подаде оставка, тъй като „никой уважаващ себе си министър“ не може да приеме исканията на премиера.

В писмото си за оставка, г-н Джавид отбелязва: „Вярвам, че е важно като лидери да имате надеждни екипи, които отразяват характера и целостта, с които бихте желали да бъдете асоциирани.“

Напомняме, че на фона на реорганизацията на британското правителство, няколко жени от кабинета също съобщиха, че са уволнени.

Това са министърът на бизнеса, енергетиката и промишлената стратегия Андреа Ледсъм, министърът на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Тереза Вилърс и държавният министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление Естър Маквей.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още