Израел въведе повторна обща карантина с цел борба с коронавируса

Министерството на финансите от своя страна предупреди, че новата карантина ще има тежко отражение върху икономиката

| Свят, Коронавирус

Израел въведе днес за втори път тази година обща карантина, целяща да се предотврати разпространението на коронавируса, предадоха Франс прес и ТАСС.

Карантината ще продължи три седмици, в продължение на които израелците няма да имат право да се отдалечават без уважителна причина от дома си на разстояние над 1 км. Те ще могат да се събират в групи до 10 души в затворени помещения и до 20 на улицата. Забранено им е и да си ходят на гости, освен в определени случаи, както и да посещават плажовете, освен за занятия с разрешени видове спорт. Позволени са излизания само за покупки, медицинска помощ и за ходене на работа - ако упражняват професия, смятана за жизненоважна.

В. "Йедиот Ахронот" отбелязва, че Израел е първата страна, въвеждаща повторна карантина по време на пандемията. На 13 септември правителството взе решение за подновяване на карантинните мерки. Предвиждат се и изключения, като излизане с цел "да се отиде на погребение или обрязване", уточни министерството на здравеопазването. Религиозните обекти обаче са подложени на ограничения. Синагогите ще приемат поклонници в зависимост от площта си, а голямата синагога в Ерусалим няма да работи.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че решението е било взето, след като експертите и ръководителите на системата на здравеопазването "вдигнаха червено знаме". Той подчерта, че срокът на действие на ограниченията може да бъде удължен, а условията им - направени по-строги, ако неблагоприятната ситуация не се промени.

Вчера Нетаняху отбеляза "обезпокоително повишение на броя на заразените и на броя на болните в тежко състояние", припомня АФП.

Карантината влезе в сила в 11 ч. по Гринуич и съвпада с еврейския празничен сезон, включително празниците Рош Хашана (еврейската Нова година, отбелязва се този уикенд), Йом Кипур (деня на прошката) и Сукот (празник на палатките, свързан със скитането на евреите из пустинята).

Ултраортодоксалните евреи планират днес протести срещу "несправедливостта", на която смятат, че са подложени с ограниченията върху местата за молитва. Засега протестите не са забранени, отбелязва АФП.

Първоначално властите наложиха, в началото на септември, частична карантина в секторите с най-високи равнища на заразяване, много от които са населени с ултраортодоксални евреи или израелски араби. Но в момента Израел, който се хвалеше с постигнатите тази пролет успехи срещу пандемията, е заедно с Бахрейн начело на класацията на страните с най-високо равнище на заразяване.

От снощи до днес на обяд израелското здравно министерство отбеляза рекордните 5238 нови случая.

Министерството на финансите от своя страна предупреди, че новата карантина ще има тежко отражение върху икономиката, след като равнището на безработицата нарасна през последните месеци. Снощи Нетаняху заяви, че правителството е направило всичко възможно, "за да се опита да постигне равновесие между нуждите на здравеопазването и икономиката, но през последните дни сме свидетели на притеснително нарастване на заразяванията и на броя на тежко болните".

В момента, когато той правеше това изявление, в Тел Авив се бяха събрали стотици протестиращи с маски, противопоставящи се на новите мерки. "Епидемия от лъжи!", пишеше на един от носените плакати. Техен лидер заяви, че карантината е неоправдана, защото "вреди на населението и икономиката и води до безработица и самоубийства".

"Една страна не се затваря по такъв начин", гласи днешното заглавие на в. "Йедиот ахронот", най-четения в Израел. Той публикува множество интервюта с лекари, икономисти и учители, които се противопоставят на карантината.

Прочетете още