Изложба за архитектурното наследство на Карл Кандулков в Габрово

| България, Габрово

Тази година Габрово чества 100 години от рождението на арх. Карл Кандулков – дълги годшнш бшл начело но града, оставил трайна следа в съвременното архитектурно изграждане на Габрово с осъществяванетож на над 70 свои проекти.

По този повод Община Габрово и „Държавен архив“-Габрово откриват изложба „Карл Кандулков – архитектът и ръководител на модерно Габрово“, посветена на неговия живот и дело. Инициативата е включена в програмата по отбелязване на още една годишнина - 160 години от обявяването на Габрово за град.

Изложбата ще бъде открита на утре, 17 септември, от 17.30 ч., на пл. „Възраждане“.

Арх. Карл Димитров Кандулков е български архитект, завършил в Дрезден през 1946 г. Кмет на Габрово в периода април 1959 - март 1966 и юли 1971 – юли 1976. Разработва и осъществява мащабно строителство и благоустрояване на града. По негови проекти са построени редица емблематични за Габрово сгради. Осъществява мащабна монументална украса на града, оформя входовете на града, пластичниге решения на габровските мостове. Провъзгласен за почетен гражданин на Габрово, заради големите му и безспорни заслуги към града и неговите жители.

Прочетете още