Ивет Лалова - лекоатлетката, която обича киното

"Като момиче много харесвах Джони Деп и Киану Рийвс. Възхищавах им се, но не съм била влюбена в тях, защото съм реалист и съм знаела, че са недосегаеми"

"Киното в мен" е едно от емблематичните предавания на Дарик. След осем сезона в ефира са останали безброй киноистории. В dnews ви припомняме част от тях. На вашето внимание днес е лекоатлетката Ивет Лалова - една от най-бързите жени в света.

Детето Ивет и анимациите

Когато бях малка най-много филми гледах в НДК. Баща ми от дълги години е служител там и не изпусках нищо от големите премиери, които бяха в зала 1. Бях връзкарка за билети. И аз и сестра ми редовно бяхме там. С най-голямо нетърпение чакахме кинопанорамата, защото тогава даваха най-много американски филми. Вкъщи също се гледаше кино. Имахме Betamax видео, баща ми притежаваше огромна колекция от над 60 касетки и се гледаше всичко. Взимахме и от кварталната видеотека, оттам съм изгледала всички възможни анимации, особено тези на Дисни, които съм ги превъртала поне по 10 пъти. Изобщо още малка бях заобиколена от хубави и стойностни филми.

Когато киното може да те изплаши

Като малка много се страхувах от някои филми. Имаше една серия на "Полицейска академия", в която според мен се случваше нещо много страшно в един микробус, някой се правеше на умрял. И аз на този момент все си затварях очите. Престраших се да погледна може би чак на 30-тия път, когато сме си пуснали този филм. После си спомням и "То" по Стивън Кинг. Този филм имаше сериозно влияние върху моя живот. След като го гледах може би около две години не можех да спя спокойно, спях завита през глава и се страхувах от чудовището.

...и когато киното те омайва

Като момиче много харесвах Джони Деп и Киану Рийвс. Възхищавах им се, но не съм била влюбена в тях, защото съм реалист и съм знаела, че са недосегаеми. Просто съм оценявала това, което правят. Иначе тотално бях полудяла по "Мръсни танци". Със сестра ми имахме един полички и бяха страшни танци вкъщи. Този филм със сигурност е повлиял на много деца. То беше непрекъснато пресъздаване на най-известния танц от там. Пускахме го, после на пауза, после пак гледахме, бяхме намерили и саундтрака и беше лудо танцуване вкъщи.

Лъжат ли ни спортните филми?

Спортните филми са истински само донякъде. Спомням си, че като гледах последния "Роки" си мислих, че се случват неща, които са почти невъзможни. Имаше и един филм за спортни гимнастички, не му помня името. Там едно момиче се потапяше цялото във вана с лед и си лежеше спокойно в нея. Това е пълен абсурд! Ако го направиш просто ще ти спре сърцето. Има и едни други филми, в които спортистите по цял ден се шлияят по улиците и после стават най-добрите. Тенисисти например - ще участват на "Уимбълдън" и това е някаква страхотна любовна история, те се разхождат, пътуват, не спят по цели нощи и накрая печелят. Това не е възможно.

А филмите за лекоатлети?

Забелязала съм, че в този тип филми нещата са малко пречупени. Показват ни как отиваш на стадиона, там тичаш нещо, правиш малко нещо друго и вече си най-добрият. Нещата въобще не стоят така. Спомням си един филм за Гейл Дивърс. В него малко смешно е пресъздадена Олимпиадата през 1988 година и актьорите, които бяха подбрали не приличаха на лекоатлети, но самият филм е много истински. Той разказва абсолютно точно нейната история, как е станала инвалид, какви неща е претърпяла и как отново се е върнала на пистата, тази жена буди истинско възхищение.

Възможен ли е филм с Ивет Лалова в главната роля?

В сферата на фантазията - ако някой предложи, Ивет веднага участва във филма, още повече щом е в главната роля. Може да не е спортен филм, не искам и да е екшън. Всъщност ще имам определени изисквания. В главната мъжка роля трябва да е Джъд Лоу. Оттам ще се появят и някои други неща. Например филмът ще е трябва да е малко по-романтичен, не да се убиваме. Може да се опитваме да избягаме отнякъде и докато бягаме между нас да пламне една любов. Накрая ще се окаже, че сме много добри спортисти. И както бягаме през целия филм, на финала ще отидем направо на стадиона, ще тичаме и там и веднага ще станем олимпийски шампиони!

Прочетете още