Ново разхлабване на мерките от понеделник

Иван Костов: Вярата ми помогна да понеса последствията от участието си в политиката

По думите му в най-дълбоките идеи би трябвало да се вярва безрезервно, без да се търсят доказателства

test

За вярата във всичките и аспекти като начин да се справим с предизвикателствата разговаря Константин Вълков с Иван Костов - премиер на България за периода 1997 - 2001 г. в "Седмицата" на Дарик. 

"Аз вярвам като православен християнин и това ми е помогнало много, и то не точно в политиката, а да понеса последствията от участието си в нея", каза Костов.

По думите му в най-дълбоките идеи би трябвало да се вярва безрезервно, без да се търсят доказателства.

На въпрос може ли вярващ политик да бъде успешен управник, Иван Костов отговори така:

"Той не може да бъде успешен, ако не вярва в своите планове и идеи. Той не може да създаде програма, която да изпълни. Може да се носи по течението на събитията заедно с цялото общество. От това нещо обаче може да произтече някакво добро, но може да произтече и общ упадък".

"Има много политици, които не практикуват вярата. Аз не бих посмял да търся обяснение зад поведението на тези политици, които днес са в една партия, утре са в друга. За тях не знам какво да кажа, не знам те в какво вярват. Но според мен те не вярват в идеи и високи ценности. Всяка наука се базира на тази фундаментална основа – в дъното на всичко е една вяра", коментира Костов.

По думите му политици, които демонстрират привързаност към вярата, отпускайки средства за манастири или практикувайки максимата "ако имаш две дрехи, дай едната на ближния", го правят по-скоро за ПР, а не защото вярват в тези ценности. 

"Това не е вяра. Това не е това, за което говорим. По-скоро в това виждам ПР – стремеж да се покажеш в добра светлина, да бъдеш харесван от обществото", заяви Иван Костов.

Той каза, че на тема вяра би говорил с всеки политик заради толерантността си към всеки човек. 

"А в тесния смисъл с кой бих си поговорил за християнската вяра – само с християни. С българските политици обаче за Христовата вяра е трудно да се говори. Аз не виждам много хора, с които да може да се води сериозно такъв разговор", допълни Костов.

Иван Костов коментира и темата с позицията на двамата американски сенатори за корупцията в България. 

Американски сенатори: Корупцията застрашава отношенията между САЩ и България

"Обстоятелството, че председателят на външната комисия на Сената застава зад това изявление, говори само едно – това е много ясен и силен знак към българските управници. Двамата подсказват, че ако внеаст това твърдение в комисията, то ще стане резолюция на комисията веднага", смята той.

По отношение на антикризисната икономическа политика на България, Иван Костов заяви, че ефектите от нея не са никак добри. 

"Ние се справяме по-лошо от средното, това е очевидно. Това личи от данните и фактите. Това е икономичека политика, която не си дава сметка, че загубата на живот е най-голямата загуба на национално богатство. Тя с лекота жертва човешки животи. Планът на сегашните български упавляващи за възстановяване и устойчивост на България е под всякаква критика", категоричен е бившият премиер.

Аз вярвам в България – в това отношение никога не съм поставял под съмнение вярата в отчечеството на Левски, Ботев, възрожденците. Това за мен е вън от всякакво съмнение, не мога да поставям тази вяра под въпрос", заяви обаче той.

А стратегията на света за борба с вируса Иван Костов нарече идеологически фалит.

Целия разговор с Иван Костов чуйте във видеото

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още