Иван Костов: Договорът за добросъседство не се изпълнява от Скопие

| България, Политика
test

Договорът за добросъседство не се изпълнява от Скопие, заяви бившият премиер (1997-2001) Иван Костов в предаването „Седмицата“ на „Дарик“.  Те не изпълняват условията за преговорите за членство в Европейския съюз, посочи Костов. 

Той обясни всяка една от позициите по казуса - позицията на Брюксел и Берлин, е че двете страни (РС Македония и България, бел.ред.) трябва да решат проблемите помежду си и, ако е възможно България да направи отстъпки; позицията на София е да преговаря и да оказва натиск, за да се спазва договорът; Каква е позицията на Скопие - те не изпълняват договора, но използват всички канали от Брюксел и Берлин, за да накарат София да отстъпи

Време е политиците да започнат да управляват!

Те не разбират колко са далече от европейските ценности и от готовността им за членство, коментира Иван Костов. 

Според него преговорите между РС Македония и българското правителство трябва да продължат, но с променен фокус.

Съседите ни имат проблем със Съюза, а не с нас. И те трява да го решат, ако искат да бъдат приети, каза още бившият български премиер.  

Радваш ли се на ветото?

Бивши политици като мен още сме обект на обществена ненавист заради реформите, които сме направили, за да може България да извърви своя път за членство в ЕС и НАТО, добави той.

Без европейска помощ, те не са в състояние да преодолеят своите идеологически дефицити. Ако преговорната си рамка, те не я съгласуват с нас,и тя не залегне в слециална глава, българското правителство трябва ясно да заяви, че ще отлага подкрепата ни за тяхното членство докато не отстъпят, коментира Иван Костов и добави, че трябва да се формулират ясни аргументи, основани на европейски ценности и принципи. 

По думите му през декември началото на преговорите трябва да бъде отложено. 

Добросъседските отношения не могат да се изграждат на митове и лъжи за миналото. Не може да се отрича общата история, не съвместната, както те го наричат, каза Иван Костов.

Чуйте целия разговор във видеото

Прочетете още