Италианската област Ломбардия се оказа безпричинно в локдаун

Това се случило заради грешка в статистиката

| Свят, Коронавирус

Област Ломбардия, икономическия център на Северна Италия, беше неоснователно поставена в локдаун и класирана като "червена зона" заради коронавируса в течение на седмица поради грешка в регионалните статистики. Указ, подписан днес от здравното министерство, обаче поправи грешката, предаде Франс прес.

В момента областите в Италия са разпределени в три групи зони (жълта, оранжева и червена) в зависимост от сериозността на местната епидемична обстановка, като всяка седмица научна комисия прави преоценка на ситуацията.

Италия блокира „Тик-Ток“ заради смъртта на дете

След като по силата на предишен указ беше определена като "червена зона", от утре Ломбардия отново ще е "оранжева".
В новия указ се уточнява, че правителството е взело под внимание ревизираните данни за броя на новите заразени, предоставени със задна дата от Ломбардия на 20 януари, а след това потвърдени в петък.

Случаят породи остра словесна конфронтация между областните власти и правителството, които си прехвърляха взаимно отговорността за грубата грешка.

Жителите на италиански остров не се разболяват от Ковид-19

От утре област Сардиния също вече няма да е "червена", а "оранжева" зона, в която ограниченията са по-разхлабени и дават възможност хората да излизат и да се движат навън без разрешение. Сега такава зона са 14 италиански области.

Южната област Сицилия и провинция Южен Тирол в Северна Италия обаче остават "червена зона", с по-висок риск, което задължава жителите да не напускат дома си, освен за да ходят на работа или по здравни причини. В тази зона отворени остават само магазините за стоки от първа необходимост.

В пет по-слабо засегнати от епидемията области в страната, като Тоскана, от седмица музеите са отново отворени.

От началото на епидемията в Италия бяха установени 2,4 милиона заразени с коронавируса, а над 84 000 от тях починаха.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още