Италия се прекланя пред Данте в деня на смъртта му

Данте умира през 1321 г. на 56 години в Равена

| Свят

Италия се прекланя днес, 14 септември, пред Данте, който умира през нощта на 13-и срещу 14-и септември преди 700 години, предаде АФП.

Честванията на 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери (1265-1321) започнаха в Италия още през март. Те продължават цяла година. Предвидени са литературни четения, изложби, нови издания на творбите му, маршрути по стъпките му.

Данте Алигиери е роден през 1265 г. във Флоренция. Той е наричан "Бащата на италианския език", защото пише стиховете си на просторечие, като избира тосканския диалект по време, когато поезията е на латински и е предназначена само за най-образованите. Неговият дързък подход прави литературата достъпна и проправя пътя на значими италиански писатели като Петрарка и Бокачо.

Най-известен е с трилогията "Божествена комедия", която оставя трайна следа не само в литературата, но и в теологията. Той има силно въздействие върху ренасансовото изкуство с описанията на Ада, Чистилището и Рая, които оформят въображението на много художници - от съвременника му Джото до Микеланджело. Сред тях са също ренесансовият художник Сандро Ботичели, испанският художник Салвадор Дали, руският композитор Чайковски, създателите на сагата "X-Men", американският писател Дан Браун.

Скулптурата "Целувката" на Огюст Роден изобразява Паоло и Франческа - любовници прелюбодейци, които Данте включва във втория кръг на Ада.

Данте умира през 1321 г. на 56 години в Равена. Там е и гробницата му в базиликата на Св. Франциск.

Данте има поне три деца от съпругата си Джема Донати, но негова муза е друга жена - Беатриче, която е показана в "Божествена комедия" в ролята на негов водач. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още