Италия блокира „Тик-Ток“ заради смъртта на дете

Блокирането на мрежата е с незабавен ефект и ще е в сила до 15 февруари

Италия блокира частично социалната мрежа „Тик - Ток” заради смъртта на дете. Спрян е достъпът за потребители, чиято възраст не е гарантирана. Мярката е въведена по спешност след смъртта на момиченце, участвало в опасна игра в социалната мрежа.

Блокирането на мрежата е с незабавен ефект и ще е в сила до 15 февруари. До тогава „Тик – Ток ” ще трябва да изпълни изискванията на Агенцията за защита на личните данни на Италия. Мярката цели социалната мрежа да направи невъзможно откриването на акаунт, ако потребителят не докаже възрастта си.

Русия призова социалните мрежи да спрат да популяризират протести срещу Кремъл

Решението бе взето броени часове, след като бе съобщено, че момиче на 10 години от Палермо се е задушило, докато участвало в игра, разпространяваща се в „Тик – Ток”, при която децата блокират дишането си до степен на припадък, за да изживеят силни усещания. Всяка година играта води до инциденти, някои от които смъртоносни.

Момичето от Палермо е било открито в безсъзнание в банята от сестра си. Веднага било откарано в болница, но не е оцеляло. Детето успяло да си открие акаунт в „Тик – Ток”, която е много популярна сред юношите, въпреки че минималната възрастова граница е 13 години.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още