Иран затяга контрола за носенето на маски

На хората, които не носят маски срещу коронавируса, трябва да им бъде отказвано обслужване в затворени обществени пространства, заяви иранският президент Хасан Рухани.

Новата мярка влиза в сила от полунощ като част от усилията на властите да намалят ежедневния брой на смъртните случаи, който упорито остава над 100.

Но маските за лице вече са задължителни в обществения транспорт в Иран и градският съвет на Техеран признава, че правилото все още е широко пренебрегвано от ползващи услугите на автобусите и метрото.

В обръщението към комисията, която отговаря за усилията на Иран да попречи на вируса - най-смъртоносно разпространил се в тази държава в Близкия изток - Рухани заяви, че новото нареждане "изисква известна гаранция, че ще бъде спазено".

"В правителствените служби това вероятно ще бъде по-лесно - можем просто да откажем влизането на хора, които не носят маски."

От края на миналия месец правителството също предприе обществена информационна кампания, като служителите и водещи в държавните телевизии носят маски пред камера, за да насърчат използването им.

Но все още няма признаци за отстъпление на вируса.

Говорителят на министерството на здравеопазването Сима Садат Лари заяви, че са били регистрирани 148 смъртни случая през последните 24 часа, само леко намаление на 154-те, които тя отчете в петък.

Общият брой на жертвите в Иран сега е 11 408, с 237 878 потвърдени инфекции, откакто първите случаи бяха регистрирани в края на февруари.

Прочетете още