Иран и САЩ - какво следва?

Възможно ли е да се стигне до пълномащабна война между САЩ и Иран след убийството на генерал Сюлеймани?

| Свят, Коментар | dnews
test

Целият свят е втренчил поглед в Близкия изток, където напрежението се изостри след убийството на генерал Сюлеймани, командващ отрядите "Кудс", част от гвардейците на ислямската революция и един от най-влиятелните ирански военни командири.

Всички се питат едно - какъв ще бъде отговорът на Иран? Какво ще решат иранските ръководители и как ще отговорят на предизвикателството отправено от САЩ.

Всъщност въпросът е не какво иска, а какво може да направи Иран?

Най-тежкият вариант е пълномащабна война с участиета на сухопътни сили и атака най-вече срещу Саудитска Арабия през Ирак. Подобен сценарии е крайно невероятен, той включва удари с балистични ракети от страна на Иран срещу цели в Саудитска Арабия и най-вероятно в Израел, но със сигурност не може да се разглежда като опция от иранското ръкововство тъй като това ще доведе да пълното унищожаване на така наречената иранска ислямска революция и това ще края на режима на аятоласите.

Тежък вариант би бил и този, в който Иран се опитва да затвори Ормузкия порток за да прекъсне петролните доставки от Персийския залив.

Много малко вероятен вариант с тежки политически и военни последици за Техеран, защото това означава бойни действия от страна на САЩ и иранската армия в района, а това ще предизвика силни удари върху военната и петрална инфраструктура на Иран, унищожаването най-малко на цялата иранска авиация и противовъздушна отбрана, унищожаване на командни центрове на армията, ракетни и бомбени удари по отделни съединения на иранската армия и гвардейците на иранската революция, а от тук и непредвидими вътрешнополитичеки последици за режима на аятоласите.

Най-вероятно, ако Иран се опита да отговори на предизвикателството на САЩ, ще се действа с атаки върху военни обекти на САЩ и възможно на Саудитска Арабия и Израел. Може да бъдат атакувани бази на американската армия в Ирак, нови атаки с ракети срещу петролната индустрия на Саудитска Арабия и атаки срещу интересите на САЩ навсякъде по света.

Най-голяма е вероятността да се отговори в Ирак. Това е така защото там Иран има силно влияние и способността да организира нападения срещу американските интереси.

Какъвто и път да избере режимът в Техеран, то той не може да се увенчае с успех, тъй като възможностите на двете страни са несъпоставими.

Възможно е след риториката нещата да затихнат, още повече, ако иранците се съсредоточат в опитите да обогатяват уран, те няма да искат да получат военни удари преди да са готови със своя атомна бомба. Но това е изключено да се реализира, тъй като нито САЩ, нито Израел, също Русия и Китай няма да допуснат Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Вероятно от цялата работа ще произлязат опити за атаки срещу американците, главно в района на Близкия Изток. Какви и как организирани - ще се разбере в близко бъдеще.

Прочетете още