Йонас Гар Стьоре - милионерът, който иска се справи с неравенството в Норвегия

След победата на лявата опозиция на парламентарните избори вчера, 13 септември, този строен и елегантен 61-годишен мъж по всяка вероятност ще поеме юздите на богатото скандинавско кралство начело на правителство

| Коментар, Свят

Текстът е на Пиер-Анри Дешей от Франс прес

Той проведе кампания, насочена към "обикновените хора". Мултимилионерът, завършил парижкия университет Сианс По, лейбъристът Йонас Гар Стьоре, който вероятно ще стане следващият премиер на Норвегия, няма много общо с обикновените хора.

След победата на лявата опозиция на парламентарните избори вчера, 13 септември, този строен и елегантен 61-годишен мъж по всяка вероятност ще поеме юздите на богатото скандинавско кралство начело на правителство, чиито точни контури и парламентарна база предстои да бъдат договорени.

За да спечели, той поведе борба срещу "социалното неравенство" в Норвегия, една от най-егалитарните страни според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), където обаче броят на милиардерите се е увеличил повече от два пъти при управлението на отиващото си дясно правителство.

Левицата идва на власт в Норвегия след 8 години управление на „Желязната Ерна“

"Сега дойде времето на обикновените хора", заяви той.

Това е донякъде неестествен кръстоносен поход за човек, който има значително богатство - над 140 млн. крони (близо 14 млн. евро) според сп. "Капитал", и който често е критикуван, че изглежда като десен.

"Финансовите ми възможности не са обичайните, но много неща у дома са съвсем обикновени", каза той пред АФП.

Наследникът

Женен с три деца, Стьоре е наследник в повече от един смисъл.


Той дължи богатството си на продажбата на семейния бизнес - производство на печки, спасен от фалит от дядо му.

Той е и политически наследник, който следва стъпките на Йенс Столтенберг,в чието правителство е бил министър на външните работи (2005-2012 г.), а след това и на здравеопазването (2012-2013 г.).

Когато през 2014 г. неговият приятел и наставник стана шеф на НАТО, естествено той, неговото протеже, го замени начело на Работническата партия.

Естествено, или почти . . . Издигането му начело на историческата Работническа партия не се харесва на всеки.
Неговите милиони, блестящото му образование - в Института за политически науки в Париж, след това кратък престой в Лондонското училище по икономика и изследователски пост в Харвард, както и видът му на заможен технократ и дори фактът, че е франкофон, му създават елитарен имидж, будещ известно неодобрение, особено сред лявото крило на партията.

Принуден да "извърви пътя в обратна посока", от горе надолу в класовата стълбица, както веднъж обобщи един коментатор, този син на корабен брокер и библиотекарка, вече с гордост вдига норвежкото знаме у дома за деня на работниците на 1 май, след като беше хванат, че не го прави.

"Той е политически лидер, на когото малко се присмиваха, интелектуалец, когото в Работническата партия смятат за малко избухлив, но той се справя добре в тази кампания", каза политологът Йоханес Берг преди изборите.

Супер Йонас

Почти всички оценяват красноречието му, някои го поздравят за това. Други съжаляват, че го използва за двусмислени внушения. .
"Йонас е изключителен човек", каза Йенс Столтенберг, когато му предаваше лидерския пост в партията, и добави: "Той знае много неща и има голям капацитет за работа, който съчетава с дарбата да прави хората около него щастливи".

Прясно дипломиран, Стьоре трупа опит като помощник на "матриарха" на скандинавската страна Гру Харлем Брунтланд, когато тя е министър-председателка, а след това и директорка на Световната здравна организация (СЗО).

За известно време е начело на норвежкия Червен кръст, а после става външен министър и благодарение на успехите си си спечелва прякора - Супер Йонас, който не харесва.

След като направи Далечния Север свой приоритет, работи за укрепване на връзките със съседна Русия. "Виждам го едва ли не по-често от жена си", пошегува се руският му колега Сергей Лавров.

През 2010 г. двамата министри разрешиха дълъг спор за морската граница между двете държави и с това разшириха зоните за петролни проучвания в Баренцево море.

Този период обаче е белязан и от драми.

Като тази в хотел "Серена" в Кабул, нападнат от талибаните през 2008 г., докато той беше отседнал там. Стьоре успя да се спаси, като намери убежище в защитена стая, но шест души изгубиха живота си.

И на остров Ютьоя, когато Андерш Беринг Брайвик откри огън по участници в летен лагер на младежката организация на Работническата партия на 22 юли 2011 г., ден след посещението там на Стьоре, който бе една от обявените цели на десния екстремист.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още