Интерпол прие резолюция срещу онлайн тормоза на деца

В документа държавите се призовават да приемат законодателство, което дава правомощия на службите на реда да предотвратяват и да реагират на случаи на онлайн тормоз срещу деца с употребата на тази технология

| Технологии, Общество

Страните-членки на Интерпол призоваха правителствата по света да окажат натиск върху местните доставчици на криптиране от край до край (end-to-end encryption providers) да "поемат отговорност" и да създадат продукти, насочени към защита на децата от тормоз, се казва в резолюция, приета на Общото събрание на организацията в Истанбул, съобщи Асошиейтед прес.

В документа държавите се призовават да приемат законодателство, което дава правомощия на службите на реда да предотвратяват и да реагират на случаи на онлайн тормоз срещу деца с употребата на тази технология.

"С резолюцията страните-членки изразяват безпокойството си от увеличената употреба на криптирането от край до край за прикриване на престъпления срещу деца като вербуване, стрийминг на сексуален тормоз и разпространение на материали със сексуален тормоз на деца", се казва в резолюцията.

Генералният секретар на Интерпол Юрген Щок е заявил: "Този въпрос често се представя като игра с нулев резултат, (като) защитата на личните данни срещу защитата на децата, но и двете могат да бъдат защитени".

"Със сигурност в дизайна доставчиците на услуги могат да изпълнят задълженията си за конфиденциалност и също така да гарантират, че новите технологии не се прилагат за сметка на сигурността на децата", е казал Щок.

Интерпол заявява, че технологията на криптирането от край до край пречи на доставчиците на услуги "да установяват случаи на сексуален тормоз на деца и да се съобразяват със законните искания на силите на закона, които искат да разследват случаи, да задържат нарушители и да осигуряват безопасността на децата-жертви".

В четвъртък, по време на третия и последен ден на Общото събрание, се очаква да бъде избрано ново ръководство на Интерпол. Кандидатурите предизвикват разногласия, защото Китай и Обединените арабски емирства номинираха свои представители за ръководните постове. Това буди опасения, че двете държави биха могли да използват ресурсите на Интерпол, за да задържат дисиденти в изгнание и дори в своите страни. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още