Иновационен център обединява бизнес и наука за местната икономика

Областна администрация-Пловдив се включва в съвместен проект за изграждане на Регионален иновационен център (РИЦ), който ще обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. В проекта участват ВМЗ-Сопот и пет фирми от региона, ПУ “Паисий Хилендарски" и община Карлово.

Областният управител Дани Каназирева уточни, че за целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи по проекта, с който ще се кандидатства за финансиране.  

Предмет на сдружаването е създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление “Мехатроника и чисти технологии“. Технологичен лидер при формирането на РИЦ е най-голямото държавно предприятие в системата на военнопромишления комплекс у нас – ВМЗ-Сопот.

По думите на Каназирева това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план ще даде възможност на завода да придобие капацитет и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал, ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.

Според областния управител създаването на РИЦ ще способства за икономическото развитие на региона. Областната администрация ще има водеща роля за организиране и участие в събития за представяне на РИЦ, на неговите продукти и услуги.

Прочетете още