Инфекциозното отделение в Търговище е добре оборудвано

Нови дарители на здравното заведение обяви директорът д-р Иван Светулков

Инфекциозното отделение в многопрофилната болница в Търговище е добре оборудвано и разполага с необходимите лични предпазни средства за работа с болни пациенти, каза пред Дарик директорът на здравното заведение д-р Иван Светулков. Отделението разполага с 13 легла и с 14 апарата за изкуствена белодробна вентилация, 3 от които могат да бъдат изнесени извън отделението по интензивно лечение и анестезиология (ОАРИЛ).

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Ежедневно в болницата се закупуват и лични предпазни средства. „Последно с главната сестра уточнявахме закупуването на калцуни, ръкавици в количества, достатъчни според прогнозите за един месец напред“, каза д-р Светулков.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация

В Отделението работят двама лекари – д-р Стела Георгиева и д-р Галя Русева, на частична заетост е ангажирана и д-р Снежана Димова, която има специалност педиатрия и инфекциозни болести. Засега отделението е покрито с 24-часово присъствие на специалисти по здравни грижи или т.нар. медицински сестри. „Ако, не дай Боже, се наложи, имаме възможност да командироваме персонал и пот други отделения“, казва директорът на здравното заведение.

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега?

Най-важното към момента е да спазваме карантината, вижда се, че мерките дават резултат и ако продължаваме така, може би ще се отървем от тази напаст.

Нови дарения са постъпили в Многопрофилната болница в Търговище. Ето и кои са дарителите:

  • Фирма „Радита” – един апарат за дихателна реанимация.
  • Хамди Илиязов – 5 000 лв.,
  • „Стройкомерс – ТТ” ЕООД, представлявана от инж. Тошко Райчев – 10 000 лв.,
  • „ИнТръст” ЕАД – София, представлявана от Александър Георгиев – 5 000 лв.,
  • „ПМП Индъстрис” ООД – Пловдив с управител Петър Бончев – 10 000 лв.
  • Фирма ”Гриффин Текстил”  -  400 бр. предпазни текстилни маски.

Получени са и кашони с текстилни маски, шити навярно наскоро по 100 бр. от Варна и Русе, като дарителите са останали анонимни.

„От Тракия Глас България ЕАД получихме голямо дарение. Договорихме закупуване на апаратура за реанимация, четири апарата за изкуствена белодробна вентилация и един компресор за сгъстен въздух, който е необходим за тези апарати на обща стойност от 90 000 лв“, разказа д-р Светулков.

Паричните дарения ще бъдат използвани за покриване на спешни разходи за консумативи, лични предпазни средства и медицински изделия във връзка с обявеното извънредно положение , по повод разпространението на COVID-19. „След като изчерпим тези средства, ще представим  разходни документи за закупените предпазни средства, дезинфекционни разтвори и консумативи на дарителите“, каза още директорът на болницата.

Прочетете още