Индия и Русия сключиха договори в сферата на отбраната

Едно от споразуменията предвижда създаването на джойнт венчър за производството на 601 427 автомата "AK-203"

| Свят

Индия и Русия сключиха днес договор за производството на огнестрелни оръжия и удължиха с 10 години срока на програмата за военнотехническо сътрудничество, което стана по време на посещение на руския президент Владимир Путин в Делхи за преговори с индийския премиер Нарендра Моди, предаде ДПА.

Във встъпителните си изявления преди срещата двамата лидери подчертаха важността на двустранното военно сътрудничество.

Путин и Моди обсъдиха търговията и хуманитарната ситуация в Афганистан

Едно от споразуменията предвижда създаването на джойнт венчър за производството на 601 427 автомата "AK-203", съобщи индийското министерство на отбраната. Според местната телевизия Ен Ди Ти Ви сделката е на стойност 50 милиарда рупии (ок. 663 млн. долара). Освен това министрите на отбраната Раджанат Сингх и Сергей Шойгу подписаха програма за военнотехническо сътрудничество за периода 2021-2031, която удължава срока на досегашния протокол.

Срещата на Путин с Моди в Делхи става по време, когато Русия доставя на Индия системите за ПВО "Ес-400" - нещо, което може да доведе до санкции от страна на САЩ. По данни на Стокхолмския международен институт за мир Русия е най-големият оръжеен доставчик на Индия, като за периода 2016-2020 г. 23 на сто от износа на руски оръжия е бил за азиатската държава.

Настоящата кратка визита на Путин, който още тази вечер се връща в Москва, е второто му пътуване в чужбина от началото на коронавирусната пандемия. През юли т.г. той бе в Женева за среща с президента на САЩ Джо Байдън, припомни ДПА.

ТАСС допълни, цитирайки съобщение на Кремъл, че Путин и Моди са се обявили за реформа в Съвета за сигурност на ООН, за да стане той по-представителен и ефективен. Преговорите между двамата ръководители са продължили три часа и половина. Те са обсъдили съвместната си работа в Г-20, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още