Има ли живот на Венера?

Последните научни данни подсказват, че това може и да е възможно

| Свят, Наука, Любопитно

Учени от университета в Кардиф ( Великобритания ) и Масачузетския технологичен институт (САЩ) са открили фосфин в атмосферата на Венера, който може да е с биологичен произход, съобщава РИА Новости.

"Откритието е направено с телескопа" Джеймс Кларк Максуел" на Хаваите и антенната решетка Atacama Large Millimeter Wave в Чили. Концентрацията на фосфиновите частици е била 20 на милиард", обясни той.

Фосфинът е безцветен, силно токсичен газ. На Земята се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород. През 2019 г. търсенето на фосфин в атмосферите на екзопланети (планети около други звезди) беше предложено като маркер за възможен живот върху тях.

В същото време, отбелязва източникът, откриването на фосфин не означава автоматично откриване на живот на Венера, тъй като газът може да се образува в резултат на неизвестни природни процеси. В същото време учените все още не са успели да намерят начини за небиологичен произход на газа, каза източникът на агенцията.

Той добави, че информацията за откритието ще бъде оповестена по време на онлайн пресконференция, след която ще се появи публикация в Nature.

Това не е първото предположение, че на Венера има живот. 

През януари 2012 г. в научното списание Astronomical Bulletin главен изследовател в Института за космически изследвания на Руската академия на науките Леонид Ксанфомалити публикува статия за анализ на изображения от съветския модул за кацане на станция Венера-13. Върху тях той намери няколко обекта, които смяташе за насекомоподобни същества. Повечето учени обаче останаха скептични.

Сега Русия и САЩ обмислят възможността да създадат космически кораб Venera-D за кацане на Венера , който освен всичко друго трябва да изследва както повърхността, така и - с помощта на подвижен балон - атмосферата на планетата за признаци на живот.

Прочетете още