Има ли възможност за промяна на валутния курс лев - евро?

Управляващите внасят промяна в законодателството, продиктувано от влизането на България в така наречената Чакалня на Еврозоната. Това няма да доведе до промяна на курс лев - евро

| България
test

Има ли опасност от промяна на курса лев - евро след влизането на България в Чакалнята на Еврозоната? Това е темата на разговора в студиото на Дарик радио, където заседава Финансовата комисия.

Участниците в дискусията стигат до извода, че не е възможно да се промени фиксираният курс, тъй като той е записан в Закона за БНБ.

Тоест трябва НС да промени фиксирания курс, а това не се налага тъй като макроикиномическите и финансови показатели на страната са много добри, България повече от 20 години е с точно този фиксиран курс и това води единствено да финансова и икономическа стабилност, ниски бюджетни дефицити, в много от годините и бюджетни излишъци и нарастващо доверие в българския лев. 

Няма финансови и икономически причини за промяна на курса, заключава Финансовата комисия.

Освен това, от разговора става ясно, че при искане на страни от еврозоната за промяна на курса лев - евро, България е в правото си да откаже такава промяна.

Дори е възможно обратното - да се окаже, че левът е подценен и курсът може да се промени в негова полза, тоест с един лев да може да се купи повече евро. И това съществува като хипотеза. 

На практика България ще влезе в еврозоната при този фиксиран курс стигат до извода участващите в дискусията.

Финансовата комисия дава информация и за малко известно споразумение между българското правителство и БНБ, в което ясно е записан ангажиментът, че влизанате на България в еврозоната ще стане при този фиксиран курс.

Паричният съвет, наричан още валутен борд, продължава да действа до влизането на България в Еврозоната.

Прочетете още