Има ли опасност от радиация заради спирането на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“

| България, Бизнес

В момента опасност за населението от радиация няма заради временното спиране на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Гамафонът се движи в рамките на нормалното между 0.11 и 0.16 микросиверта. От Енергийния системен оператор заявиха за БНТ, че няма опасност за прекъсване на електрозахранването или ограничаване на снабдяването на потребителите.

Задействал се е автоматичен протокол за подобни ситуации. Диспечерите в централното управление на ЕСО са действали светкавично и са преценили от къде да включат допълнителни мощности от производителите на ел. енергия, за да не допуснат нарушаване на електро енергийния баланс в цялата система, за да не бъдат застрашени доставките на ток към потребителите - обществени, битови и частни, както и за износа на ток.

Авария спря работата на Пети блок в АЕЦ „Козлодуй“

"В 1.15 часа сутринта получихме сигнала за отпадането на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Веднага са предприети необходимите мерки за активиране на резервиращите мощности с цел компенсиране на отпадналата мощност. Към този момент всички български граждани трябва да бъдат спокойни, че няма проблеми с електрозахранващата система на Република България. Бяха включени допълнителни мощности от всички работещи централи от ВЕЦ, ТЕЦ, включително и от ТЕЦ Марица Изток 2 бяха активирани два блока", каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

Министър Петкова: Авария в АЕЦ „Козлодуй“ няма

От Министерство на енергетиката увериха, че няма опасност за населението. "Днес сутринта на 22 януари в 1 часа и 16 минути блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система. Причината е сработване на защита при рутинни действия. Какво означава рутинни действия? При ежедневната работа на колегите от АЕЦ сработила е по протокол. Колегите работят по отстраняване на това нещо. Това, в което искам да ви уверя, че както за гражданите, така и за енергийната система, няма абсолютно никаква опасност и радиационният фонд и баланса в системата са в необходимите рамки", каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

От Министерството на енергетиката са разпоредили незабавна проверка в АЕЦ "Козлодуй" за причините, довели до автоматичното изключване на енергоблока. В нея освен експерти на ядрената централа, участват експерти от Министерството на енергетиката и от Агенцията за енергийно регулиране.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още