Ново разхлабване на мерките от понеделник

Илиан Илиев - младши, имаш профил и за нападател! 

| https://dsport.bg/, Варна

Много силен мач изигра Илиан Илиев - младши срещу Арда днес. И не само заради изстрела му в гредата през първото полувреме. Това беше най-малкото. Макар и на непривична за него позиция на фланга, преди да бъде преместен зад Зе към края на мача, той  и там се справи и впечатли с изявите си. Представи се много по-добре отколкото Касми, който играеше на типичната си позиция.

      Признавам си, че детайлно се опитвам да следя играта на 10-ата на "Морето" и до скоро бях убеден, че неговата точна позиция е тази на атакуващ полузащитник. Определени негови отигравания в някои от срещите през сезона, включително и в днешния двубой, постепенно ме убеждават в друго. Илиан има качествата да играе и като втори нападател. Има дрибъла, има комбинативността, импровизацията, има шута, има и скоростта. Все качества, които ще накарат централните защитници да се чувстват неудобно.  Ако му се даде възможността да гравитира много по-близо до централния нападател като втори такъв, могат да се получат много интересни неща. 
       Но....това е свързано със смяна на системата. Между другото, видно е, че треньорът Илиан Илиев има афинитет към това отборът му да държи топката. И в доста мачове му се получава, защото има играчи, които умеят да го правят: Родриго, Илиан Илиев, Стефан Велев. Тук ще добавя още един - Файсел Касми. Ще кажете, ама той е крило. Така е, ама крачката му е къса. Профилът му отговаря сякаш повече на градивен полузащитник. Нисък, повратлив, има афинитет към шута. Всъщност, като стана въпрос за крила...Мисля, че това е ахилесовата пета на Черно море. След продажбата на Мартин Минчев аз не виждам някой от настоящите играчи да се е доближил до неговите показатели на този пост. За да си крило, трябва да имаш крачка (за това трябва ръст), финт и центриране. Защо се отнесох към крилата ли? Защото в система 4-4-2  (диамант) или 4-4-1-1 място за крила няма. Тук акцентът е в халфовете. А Черно море ги има. Има достатъчно футболисти, които могат да играят и като атакуващи полузащитници, и като втори нападатели. Ще добавя още Леандро, Родриго Вилела, Денислав Ангелов. 
     При система 4-4-2 Илиан Илиев има достатъчно изпълнители. Как ви се струват тандемите в атака Зе-Илиан Илиев, Иса-Зе, Зе-Ангелов? А в средата на терена опорен Пабло, пред него Панайотов-Велев, а на върха на диаманта Родриго, или Илиев, или пък Касми.... 
        Да, отклоних се от акцента Илиан Илиев като втори нападател. Отнесох се, защото това граничи с промяна на системата. А подобен ход в разгара на първенството е доста рисков. Спор няма.   

     В заключение. Пак за Илиан. Това момче, ако продължава в същия дух да се представя на различните позиции, на които го слага баща му, скоро ще последва съдбата на Мартин Минчев. И Черно море ще направи нов трансферен удар. Зная в колко деликатна позиция е поставен треньорът по отношение налагането му, тъй като му е баща. Зная колко се притесняваше дали да го върне от Португалия на "Тича", защото не знаеше как ще бъде приет този ход. Очевидно синът захапа шанса и оправда доверието на баща си. Убеден съм, че отдавна го е усетил, че профилът му отговаря и на нападател. Тренер, рискът си струва! Продължавай!

Прочетете още