Икономистът говори: Ей, сега ще ви прегледа смартфона

В условия на пандемия, телемедицината може да предпази лекари и пациенти, твърди проф. д-р Милен Балтов

В условия на каронавирус, е време за прегледа от смартфона. Така най- достъпно се обяснява концепцията на една нова възможност, сравнително малко позната за пациентите в родните географски ширини.

Тя обаче е призната от правителствата и администрациите на редица държави - медицина от разстояние. Тази актуална в световен мащаб тема коментира в рубриката "Икономистът говори" по Дарик Югоизток, водещият икономист, проф. д-р Милен Балтов. 

Телемедицината представлява консултации с лекар, чрез свързано с интернет устройство – компютър, таблет или смартфон, уточнява проф. Балтов. По думите му, това е значително по-лесен и удобен начин за получаване на медицинска помощ, позволяваща на хора, които нямат лесен и бърз достъп до лекар, да се справят с основни и не толкова тежки здравословни проблеми чрез мобилно устройство.

Платформата спестява на пациента времето, изгубено в приемни и чакални, премахва географските бариери и най-вече във време на пандемия, предпазва и медиците и пациента от зараза.

Всъщност, казва проф. Милен Балтов, с развитието на технологиите, телемедицината е естествена връзка между здравеопазването и модерните средства за комуникации, и носи немалко допълнителни ползи.

Какви са пазарните възможности в чужбина, предизвикателствата пред лекари и пациенти, и контекста в България, чуйте от проф. Милен Балтов в „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток:

Прочетете още