Икономиката на Япония се свива с най-бързите темпове от 2014 г. насам

| Свят, Бизнес | dnews

Японската икономика се свива с най-бързи темпове за последните пет години, тъй като е засегната от повишаване на данъка върху продажбите, голям тайфун и слабо глобално търсене, съобщава Би Би Си.

Годишният брутен вътрешен продукт падна с 6,3% за периода октомври-декември – много по-значително от очакваното.

Също така, съществуват опасения, спадът ще продължи и през следващото тримесечие заради разпространението на новия коронавирус.

В Китай няма да уволняват работници заради вируса

Вирусът е заразил над 71 000 души по целия свят, най-вече в Китай, откъдето е възникнал. В Япония има повече от 400 потвърдени случая, по-голямата част от които са регистрирани на борда на круизен кораб, акостиран край японския пристанищен град Йокохама, по информация на Си Ен Ен.

Всички тези фактори водят до съмнения, че третата по големина икономика в света може да изпадне в рецесия.

„Рецесията изглежда неизбежна”, казва пред Си Ен Ен Робърт Карнел, главен икономист и ръководител на научните изследвания за азиатско-тихоокеанския регионокеан в Ай Ен Джи.

През периода октомври-декември 2019 г.  японските потребителски разходи паднаха с 2,9%, след като данъкът върху продажбите в страната беше повишен от 8% на 10%. През същия месец тайфунът Хагибис удари голяма част от страната.

Още болни от коронавирус на карантинния круизен кораб

През последното тримесечие капиталовите разходи паднаха с 3,7%, а износът се понижи с 0,1% на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

В момента инвеститорите наблюдават дали японската икономика ще се възстанови след като коронавирусът принуди Китай да затвори фабриките и доведе до голям спад на китайските туристи, посещаващи Япония.

Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви пред Би Би Си, че японското правителство е готово да предприеме всички необходими стъпки за справяне с въздействието на коронавируса върху икономиката и туризма.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още