Йенс Столтенберг: Турция играе ключова роля в борбата с тероризма

| Свят, Общество

Турция играе ключова роля в борбата срещу тероризма, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

В изказване пред Парламентарната сесия на НАТО, която се проведе във видеоконферентен формат, Столтенберг отговори вчера на германския депутат и член на асамблеята на НАТО Юрген Тритин, според когото Турция не споделя ценностите на НАТО и няма върховенство на закона в тази страна. Тритин каза още, че Турция нарушава оръжейното ембарго на ООН в Либия и заплашва германските плавателни съдове в Източно Средиземно море. В този смисъл германският депутат постави въпроса дали Турция не би трябвало да бъде разглеждана не като партньор, а като заплаха за НАТО.

НАТО настоява Беларус да не се оправдава с алианса за смазването на протестите срещу Лукашенко

"Турция е ценен съюзник и важен съюзник, защото те играят ключова роля, например в борбата с международния тероризъм", каза Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че Турция е единственият съюзник от НАТО, който се бори срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Той открои важността на Турция и в осигуряването на инфраструктура и платформи за освобождаване на териториите, контролирани от ИД.

"Никой друг съюзник не е понесъл повече терористични нападения от Турция и никой друг съюзник не е приел повече бежанци - близо 4 милиона", добави Столтенберг.

Столтенберг призова за примирие в Нагорни Карабах

Междувременно той отбеляза, че е изразил безпокойства за решението на Анкара да се сдобие с руски системи С-400 и за развитията в Либия и Източното Средиземноморие пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва още "Хюриет дейли нюз".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още