Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

И Гърция започва да прилага мерките за икономическа подкрепа

Гърция започна да прилага мерките за икономическа подкрепа на засегнатите заради коронавируса фирми и работници от вторник. Тези, чийто трудови договори са спрени, подават декларации на онлайн платформа, за да получат директна помощ от 800 евро. 

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

До 31 март останалите без работа заради епидемията от КОВИД-19 декларират на онлайн платформа банковата си сметка, на която помощта от 800 евро ще бъде преведена през април, съобщава “Катимерини”. Наказанието за деклариране на неверни данни е сурово. Според предварителите изчисления, такава помощ ще получат около 500 хиляди души. Държавата изцяло ще покрие всички осигуровки на тези работници на базата на възнаграждението им, а наред с това плащането на данъци се отлага с четири месеца. 

Индия: 1 млрд. и 300 млн. под домашна карантина за 21 дни

Гръцките банки призоваха кредитополучателите да сключат споразумения за разсрочване на вноските си - до септември за юридическите лица и за три месеца за физическите. Процедурата се извършва по телефона без посещение на банков клон. Някои банки разсрочват вноските не само на правоимащите, които получават компенсацията от 800 евро, но на всички кредитополучатели, които са редовни платци. 

Как спасяват социалната система в Тайланд в условията на Covid-19

Мерките са част от плана на гръцкото правителство за подпомагане на икономиката в условията на епидемията от коронавирус. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че на първо време са заделени 10 милиарда евро. Те предвиждат помощи, безлихвени заеми и данъчни облекчения за засегнати фирми и предприятия. Разработвят се специални мерки в помощ на туризма и транспорта, които са сред най-тежко засегнатите сектори. 

Правителство планира и нов пакет за подпомагане, за да включи още между 20 и 25 процента от фирмите, като така близо 70 на сто ще могат да разчитат на подкрепа през април. Гръцкото министерство на финансите увери, че държавата има парични наличности за три месеца, без да се налага да ползва буфера за ликвидност от 32 милиарда евро. 

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още