Служители на Областна дирекция по безопасност на храните в Пловдив отиват на съд заради подкуп

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт за подкуп срещу служители на Областна дирекция по безопасност на храните в града. По искане на държавното обвинение са запорирани над 20 000 лева, иззети при претърсване в домовете на двамата обвиняеми

Миналата година двама фермери от Пловдивска област се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози. За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в с. Искра, обл. Пловдив.  Двамата обвиняеми разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат  уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Поради тази причина обвиняемите решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите.

На предварителна среща те се разбрали да поискат 1 000 лева от единия от фермерите, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение. На място единият от обвиняемте инспектори констатирал по-голям брой животни, отколкото били  записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, служителят на Областната дирекция по безопасност на храните обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на гр. Първомай. Там с лек автомобил чакал единият от обвиняемите. Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло. Когато фермерът го попитал къде да остави парите, инспекторът му казал да ги пусне в една от чантите. Малко по-късно той е задържан от служителите на МВР. При извършено претърсване в домовете  на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – близо 20 000 лева, които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо двамата обвиняеми е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.  

Прочетете още