Хунтата в Мианма намали присъдата на Аун Сан Су Чжи

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че "несправедливата присъда на Аун Сан Су Чжи и репресиите срещу други демократично избрани лица са нова обида към демокрацията и правосъдието" в Мианма

| Свят

Присъдата на свалената от власт Аун Сан Су Чжи бе намалена от четири на две години по решение на назначеното от военните правителство. Това съобщи днес, 6 декември, националната телевизия на азиатската страна, цитирана от Ройтерс.

По-рано през деня бе съобщено, че носителката на Нобелова награда за мир, която бе свалена от власт през февруари, е осъдена на две плюс две години по две различни обвинения за подстрекателство и за нарушения на ковид ограниченията. Присъда от четири години получи и експрезидентът Вин Минт.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че това е "политически мотивирана присъда". Същото мнение изказа и Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, според която присъдата е произнесена след "срамен процес на закрито заседание от контролиран от военните съд".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че "несправедливата присъда на Аун Сан Су Чжи и репресиите срещу други демократично избрани лица са нова обида към демокрацията и правосъдието" в Мианма. Председателката на норвежкия Нобелов Комитет Берит Райс-Андерсен констатира, че съдебният процес срещу Су Чжи е с "ниска благонадеждност".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още