Хубави летни дни, без жеги, до края на юли

Синоптичните модели прогнозират нормално лято без екстремни горещини в следващите 10 до 15 дни

test

Синоптичната комисия заседава, а температурата в София, в средата на юли, е 16 градуса в 8 часа сутринта, като подухва и хладен северозападен вятър. Съвсем различно усещана за лято от това, което очакваме за средата на юли - горещини и силно слънце.

За момента моделите, прегледани от членовете на комисията, не подсказват, че този характер на времето ще се промени съществено. В обозримо бъдеще много горещо време не се очаква.

Тази година е възможно да минем без така наречените от народа горещници - дни с много високи температури до и над 40 градуса, които обикновено се случват във втората половина на юли.

Миналата година също беше така, без изключително високи температури през юли, вероятно и тази година ще се повтори същото.

От четвъртък нататък до неделя, в следобедните часове над Западна България, на места ще има усливя за образуване на купесто-дъждовна облачност и там, главно в планините, ще превали и прегърми. На изток такива процеси не се очакват. Тези от вас, които са на море ще могат да са спокойни - хубавото време им е в кърпа вързано при това без екстремни жеги по обед и в ранните следобедни часове.

В края на тази седмица, нова порция по-хладен океански въздух ще понижи отново температурите над странат, главно над западните райони и в Северна България, които от утре ще започнат да се повишават и към петък, събота ще достигнат интервала от 30 до 35 градуса. 

Но в неделя на запад отново ще се понижат и в началота на следващата седмица температурите отново ще паднат до ниво от 22, 25 градуса, главно на запад. Това не е съвсем типично за юли, но това показват прогнозите в момента.

И  до края на юли не се очертават силни жеги, поне засега.

Следващата седмица, до средата, времето ще е сравнително стабилно с много слънце и купеста облачност следобед, но от сряда нататък и главно в края на седмицата - около 25, 26 юли ще се създадат условия за ново по-сериозно влошаване на времето, тогава се очакват и повече валежи.

И над по-голямата част от Европа, като изключим Южна Испания и Португалия горещини не се очакват в следващите десетина дни. Горещото време се е настанило над крайните източни райони на континента - над Казахстан и средноазиатските бивши съветски републики.

Много горещо и в южните американски щати, както и на Арабския полуостров и в Западна Сахара, където термометрите показват над 42, 45 градуса.

На леденото плато в Гренландия дневните температури са около минус 15, минус 20 градуса, а далеч на юг, над Антарктида, температурите падат далеч под 50 градуса под нулата, тъй като там е разгара на южната зима.

И още любопитни факти - над страната температурата във височина се понижава, това е известно на всички още от училище и линията от нула градуса се разполага на около 3800 - 4000 метра. А на височината на която летят пътническите самолети 10 - 12 хиляди метра, температурата е около минус 50 градуса.

Прочетете още