Христо Иванов: Трябва да отстоим българския национален интерес

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства

| България, Политика

В този парламент трябва да отстоим българския национален интерес, да намерим решение на проблема с Република Северна Македония. Трябва да отстоим истината, но трябва да намерим начин да станем заедно членове на европейското семейство. Това каза съпредседателят на "Демократична България - Обединение" Христо Иванов в декларация от името на група в началото на 46-ото Народно събрание.

"Позволете ми първо да ви поздравя с това, че започваме заедно да орем държавната нива и да пожелая на всички енергия и здрав разум. България е в криза и най-очевидното изявление и проявление на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно, нормално управление. Нямаме управление, което се ползва с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула", заяви още Иванов.

Тошко Йорданов: До 15 дни ще стане ясно дали ще се ходи на нови избори

По думите му страната е изправена пред сериозни предизвикателства. "На първо място подготовката за задаваща се следваща COVID вълна. Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили и какви мерки можем да вземем. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем да подкрепяме бързо усилията на служебния кабинет и здравните власти", подчерта още Христо Иванов.

Според него депутатите трябва да осигурят бързо внасянето на Плана за възстановяване и да се гарантира, че парите няма да бъдат откраднати.

ГЕРБ ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция, каза Десислава Атанасова

"Трябва да започнем максимално бързо работа по бюджет на промяната. Той трябва не просто да повтори досегашната финансова рамка. В него трябва да заложим модела на възстановяване и решителни мерки за повишаване на ефективността на публичните разходи", каза още Христо Иванов.

Според него наистина трябва да се потърси възможност за преизчисляване на пенсиите и за обновяването на българското здравеопазване. "Това, което се случва с една болница в България, трябва да бъде знак, че е крайно време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването", допълни още той.

Нинова очерта в парламента четири държавнически предизвикателства пред политическите сили

Той подчерта, че акцент за "Демократична България" ще бъдат българите в чужбина, реформата на Изборния кодекс, формирането на политиките за климата, инвестиции в българската култура, образование и наука.

Христо Иванов коментира и темата с корупционния модел в България. "Той е инкорпориран политически в това, което ние наричаме сарайския модел и има своето най-върхово проявление в управлението на Бойко Борисов. Именно този модел, именно решението на този проблем като системен и дълбок, е реалният отговор на това как България да излезе от кризата", каза още той.

Ще има преговори между формациите на промяната, обяви Манолова

Според него кои са партии на промяната и кои са партии на дълбоката промяна, ще се разбере.

Христо Иванов обърна внимание, че страната ни продължава да бъде под наблюдение на Съвета на Европа и последният доклад отново ни е повторил нещата отпреди.

Мика Зайкова: Хайде вече да спрем с демократичните процедури и да се захванем за работа

По думите му трябва армията ни да бъде модернизирана, а сигурността на страната ни да се укрепи. Той заговори още за електронно управление и лустрация.

Парламентът на живо (видео)

Прочетете още