Христо Иванов: Пеевски контролира МВР, а нe ГЕРБ

Пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организиран протест, обяви лидерът на „Да, България“

| България, Общество

Пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законно организиран протест, обяви Христо Иванов след напрежението в парк „Росенец“ заради масовото плажуване на брега на парка, организирано в събота.

Протестът в парк "Росенец" (ХРОНОЛОГИЯ)

„Виждаме много тежка невъзможност на ГЕРБ да управлява МВР. Кметът на Бургас се щура един час там. Повтаря пред медиите, че поведението на полицията е грешка. По закон, когато става въпрос за такива мероприятия, полицията е длъжна да се съобразява с неговите разпореждания и те го игнорираха като муха“, каза Иванов.

Наложи се да окажем натиск върху полицията и едва тогава те видяха, че трябва да ни осигурят достъп. След това Бойко Борисов поиска оставката на директора на ОД на МВР и Младен Маринов не му я прие. Моят извод е, че полицията умишлено ни заблуди, заяви той пред bTV.

По думите му Деляна Пеевски контролира МВР, а нe ГЕРБ. „Трябва да се провери дали тези хора не са действали по план да предизвикат етническо напрежение с разделянето на двете групи. Това беше план и той е на Пеевски. Младен Маринов трябва да бъде изхвърлен от това министерство моментално“, категоричен бе Иванов.

Младен Маринов няма да приеме оставката на директора на ОДМВР-Бургас

„Когато Борисов се криеше и видя, че кордонът се скъса и че планът на Пеевски да предизвика поредното етническо противопоставяне не сработи, почна да ми звъни по телефона и да търси начин да излезе от ситуацията като иска оставката на шефа на полицията“, разказа още председателят на „Да, България“.

„В разговора той ми обеща, че ще ми предостави всички документи за „Лукойл“ и за пристанище „Росенец“. Осъдили сме държавата да ни представи едни ревизионни актове, от които да стане ясно извършват ли се там нарушения и отказва ли се България от своя митнически суверенитет, допълни Иванов.

Във връзка с посещението на плаж „Росенец“ с лодка той коментира, че никога не си е представял, че охранителите на НСО „ще се държат като лична охрана на мафиотски бос“.

Христо Иванов „дебаркира“ край морските сараи на Доган, група охранители го изгониха

„Предишния ден направихме всичко възможно да се свържем с всички началници на полицията в Бургас с въпрос има ли нещо друго организирано освен това, за което ние законово още в сряда подадохме заявление. Отговорът беше „не“. Кметът на Бургас ни каза същото, а ние имахме сигнали, че се готви организирано посещение на хора от ДПС. Това беше и нашето притеснение - да не се стигне до сблъсъци. Това беше и причината да искаме съдействието на полицията. Полицията ни излъга, че сме само ние“, разказа от своя страна Ивайло Мирчев.

Христо Иванов коментира и публикацията на правосъдния министър Данаил Кирилов във Фейсбук по повод скандала в парк „Росенец“, в който нарича клипа с него и охранителите спектакъл, а участниците с имена на анимационни герои и завоеватели.

„За мен това е една доста нездравословна проява от негова страна и не може да ме обиди. Но това, че правосъдният министър става институционален адвокат на интересите на Ахмед Доган и на ДПС, трябва много ясно да бъде казано. Това е още една причина да смятаме, че това управление е затънало до гуша в зависимост от Пеевски“, заяви Иванов.

Той настоя за оставките на вътрешния и правосъдния министър заради това, че са се превърнали в „адвокати и подчинени на Пеевски и Доган“. От „Демократична България“ искат и предсрочни избори. Ако те не се случат в най-скоро време, ще инициират серия от протести.

Прочетете още