Хиляди поляци демонстрираха в защита на уволнен съдия

Отстраняването на съдия Павел Юшчишин отново изведе темата за върховенството на закона на преден план, отбелязва Ройтерс

| Свят

Хиляди хора излязоха по улиците в много части на Полша днес, за да изразят солидарност със съдийската колегия на страната, след като един съдия бе отстранен от длъжност заради критики срещу реформите на правосъдната система, инициирани от управляващата партия, предаде Ройтерс.

Отстраняването на съдия Павел Юшчишин миналата седмица отново изведе темата за върховенството на закона на преден план, отбелязва Ройтерс.

"Вярвам, че в края на краищата правото и честността ще възтържествуват, - каза Юшчишин пред протестиращите, събрали се пред министерството на правосъдието във Варшава. - Призовавам колегите съдии: не се оставяйте да бъдете сплашвани, бъдете независими, бъдете смели, ние сме силни."

Протести имаше в най-малко 105 големи и малки градове, твърдят организаторите. Телевизията показа кадри от протестите, на които се развяваха знамена на Полша и на ЕС. Варшавската полиция отказа да каже колко са били протестиращите в столицата, съобщава БТА.

Прочетете още