Хазарта пита дали законът важи за „шепа нещастни фашисти“ (видео)

Според депутата, ако той постъпи подобно на “Възраждане“, би било редно главният прокурор да снеме имунитета му

Чуйте повече от репортажа на Мариела Чепелова


Бурни реакции в парламента предизвика проведеният вчера протест срещу „зеления сертификат”, при който протестиращи се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание. 

Началото бе дадено от декларация на партия „Продължаваме промяната”, в която депутатът Николай Ангов определи действията на „Възраждане” по организиране на протеста като безразсъдна, хулиганска проява.

„Защото депутатите, част от тях на “Възраждане", които подстрекават този процес, първо са ваксинирани и второ, ако имат нужда от лекарска помощ, те ще развяват депутатската си карта и ще бъдат приети в претъпканите болници. Лукс, който техните избиратели нямат“, заяви Ангов.

Протестът на „Възраждане“: Опит за щурм на парламента, ранени и арестувани

Няколко часа по-късно последва реакция от „Възраждане”, като от парламентарната трибуна Цончо Ганев заяви, че групата на „Продължаваме промяната” си е позволила да потъпква правата, Конституцията и законите в държавата.

„Цинизъм е да обяснавате, че тези хора, които вчера искаха да чуят вашето мнение и защо налагате тези мерки, вие отказахте и се скрихте, избягахте през задния вход. Остана единствено председателят. Цялата държава избяга. Всички институции избягаха“, отвърна Ганев.

Ганев поясни, че преди дни от „Възраждане“ са помислили за поява на диалогичност и правителството да направи така, че обществото да получи обединение. Той допълни, че от партията са били предложили работна група, за диалог, за да проучат всички факти и да се чуе друга гледна точка.

Веднага след изказването на Ганев, на трибуната се качи депутатът от „Продължаваме промяната” Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта:

„Ако утре аз реша и извикам 500 или 1000 от хората, които са гласували за мен и им кажа: "Елате да влезете незаконно в парламента, елате да поблъскате полицаи. Ще ви платя автобусите и може и да ви дам по 40 лева", не е ли правилно г-н главният прокурор да ми поиска моя депутатски имунитет, да бъда съден и да ме вкарат в затвора? Дали в закона пише, че той важи само за мен, или за шепа нещастни фашисти?“, попита Христо Петров.

Председателстващият заседанието Кристиан Вигенин заяви, че ще бъде направена правна справка дали могат да се предприемат подобни действия.

В лично обяснение народният представител от „Продължаваме промнята” Николай Ангов, коментира, че не е правил внушения и не е изнасял неистински данни.

Депутатът от „Възраждане” Ангел Георгиев заяви, че има зрелищен провал на воденето от страна на Кристиан Вигенин, тъй като допуска грешки в правилника по реда и воденето на заседанието: „Да ви подарим един правилник? Да имате да четете за вкъщи и да се консултирате с него.“

“Възраждане“ не подкрепя агресията срещу журналисти и полицаи

Отношение взе и Крум Зарков от „БСП за България”: „Продължавам ви за начина по който удържате нервите си, дори когато тук на тази трибуна ви говорят за правилник хора, които вчера откровено призоваваха да се нахлуе със сила в НС.“

Относно призивите за нахлуване в Народното събрание Кристиан Вигенин изчете текст от правилника, според който депутатите трябва да зачитат колегите си и сградата на институцията.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори на Ицо Хазарта чрез пост в социалната мрежа „Фейсбук“. Той написа, че разбира реакцията му, след като само след 1 месец управляващите са се срещнали с "народната любов". Според Костадинов след "промяната" ще има тежка катастрофа. „При Борисов бяхме “тулупи” и “маргинали”, при промяната сме “шепа нещастни фашисти”. Новите управляващи са наследили от предшествениците си една рядката болест, която спохожда самозабравили се управници, и тя се нарича късогледство“, пише от Костадинов.

По-рано във видеообръщение отново във „Фейсбук“ той обяви, че ще има нов протест пред Министерския съвет, ако до две седмици управляващите не излязат с окончателното решение за премахване на Ковид сертификатите. Костадинов заплачи, че ако се наложи, ще влезят не само в Народното събрание, но и в Министерския съвет.

Пленарно заседание на Народното събрание

Пленарно заседание на Народното събрание

Posted by Dnews.bg on Thursday, January 13, 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още