Грипът повишава чувствителността към ковид, заяви проф. Радостина Александрова

Освен това самото заболяване може да протече по-сериозно, защото двата заедно по-лесно подтискат имунната система

Обобщението е на Мариана Корчакова:

Грипът повишава чувствителността към ковид и вероятността от заразяване се увеличава, а човек може да бъде инфектиран едновременно и с двата вируса. Освен това самото заболяване може да протече по-сериозно, защото двата заедно по-лесно подтискат имунната система.

Това заяви в предаването „Кой говори“ на Дарик радио вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й, ваксини срещу ковид и срещу грип могат да се поставят едновременно, дори се работи върху комбинирани ваксини, които обаче все още не са налични, друг е въпросът дали е необходимо и двете да се правят в един и същи ден. Чуйте още какво каза тя пред водещата Пролет Велкова. 

На закрито вече само със зелен сертификат

Грипният сезон чука на вратата, но все още не знаем дали ще я прекрачи. През миналата година ни прескочи, но не е ясно през тази как ще е, обясни проф. Радостина Александрова. Британските учени предупреждават, че грипът може да се върне и според нея, това е основателно на фона на разхлабването на мерките по света.

Комбинацията между ковид и грип не е никак добра. Те все пак се срещнаха в началото на миналата година и в края на 2019, и тогава стана ясно, че човек може да бъде инфектиран едвовременно и с двата, поясни тя.

Най-малко 10-12 хил. се заразяват с COVID на ден у нас, но не го знаят, според математик

Въпреки всичко това не е нито първата, нито последвата пандемия в историята на човечеството и ние трябва да продължим да живеем, категорична е проф. Александрова.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още