Грета Тунберг акостира с катамаран в Лисабон

Веднага след това тя ще се отправи, вероятно с влак за Мадрид, за да вземе участие в климатичната конференция

| Свят, Любопитно, Времето

Грета Тунберг и част от семейството ѝ пристигнаха /доплаваха/ в португалската столица Лисабон на борда на катамарана "Вагабонд". Тунберг ще отпътува веднага за Мадрид, където се провежда 25-тата годишна конфернеция за климата.

Тя плава през Атлантика повече от три седмица на борда на катамарана, тъй като не лети със самолети, защото смята, че те замърсяват атмосферата с парникови газове. Тя закъсня за откриването на конференцията, започнала работа вчера.

Тунберг е силно загрижена за така наречените климатични промени и проповядва да ожесточим борбата си с тях. За милиони по света тя се превърна в символ на борбата с промените в климата.

На сесия на ООН в Ню Йорк, тази есен, Грета Тунберг се скара на държавните и правителствени ръководители, че не правят достатъчно, за да спясат света от климатична катастрофа. Тя се обърна към тях с възклицанието - "Как не ви е срам"!

Тунберг запали много млади хора по религията - борба с климатичните промени, но също така предизвика и много недоволство със своите призиви.

Твърде едностранчивото представяне на резултатите от така наречениете климатични промени всява паника сред хората, които не са запознати с тази тема и по този начин се оказва натиск върху правителствата по света да отделят милиони и милиарди за политики, които да ограничат така наречените климатични промени.

И това се прави независимо, че няма общопризната научна теория, която точно да описва какво се случва, ако продължим да използваме изкопаеми горива. Предполага се, че това ще доведе до силно затопляне на приземната атмосфера, а от тук и до неблагоприятни последици за живота на хората. 

Има и друга гледна точка, която казва, че затоплянето на приземната атмосфера е естествен процес, който върви от няколко столетия и човек не оказва съществено влияние върху него. Дават се аргументи в тази посока, като се привеждат доказателства, че климата на земята е бил с 1 градус по-топъл от днешния само преди около 1000 години, без да е имало индустрия и използване на изкопаеми горива, автомобилен и самолетен транспорт.

Именно в това е опасността - да се похарчат милиарди за една политика, която не е ясно, дали е рационално оправдана.

Прочетете още