Гренобъл е новата „Европейска зелена столица" на 2022

Френският град спечели, тъй като е лидер в устойчивия преход, особено след като местните власти първи във Франция приеха климатичен план

| Свят, Любопитно

Гренобъл официално става „Европейска зелена столица" на 2022 г. от утре, съобщиха от Европейската комисия.

На церемонията ще присъстват европейският комисар по околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, френският министър за екологичния преход, Барбара Помпили, кметът на населеното място Ерик Пиол и други, информира БТА. 


Френският град спечели, тъй като е лидер в устойчивия преход, особено след като местните власти първи във Франция приеха климатичен план. Документът беше одобрен през 2005 г. Градът намали вредните емисии с 25 процента от 2005 г. до 2016 г., като си е поставил за цел 50 процента до 2030 г.

София е сред финалистите в надпреварата за наградата „Европейска зелена столица“ за 2023 г.


Гренобъл въведе също градски политики за намаляване на замърсяването на околната среда и загубата на биоразнообразие, като въведе ограничение на скоростта от 30 км в целия град и стана най-голямата зона с ниски емисии във Франция. Европейската комисия започна инициативата "Европейска зелена столица" през 2010 г., за да насърчи градовете да станат по-зелени и по-чисти, както и да подобрят качеството на живота на своите граждани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още