GP-та анализират над 100 страници препоръки за ваксинацията

Над 100 страници научни изследвания  съдържат  разпространените вчера препоръки от Министерството на здравеопазването до общопрактикуващите лекари, свързани с масовия процес на ваксинацията. Тепърва трябва да отделим няколко дни, за да се запознаем с тях и да ги анализираме. Това съобщи в интервю за „Дарик“ Пловдив председателят на общопрактикуващите лекари в града Д-р Костадин Сотиров.

МЗ публикува указанията за провеждане на изборите

В по-голямата си част препоръките са общи и не ни помагат във вземането на решения относно имунизацията на хората с автоимунни, хронични и рискови заболявания, коментира той и уточни, че лично на него са му необходими по 2 часа на ден, за да се информира с последните научни публикации за прилагането на ваксините в Европа и по света.

Към момента е сигурно, че не трябва да се имунизират хора, които имат доказана алергия към 6-те конкретни съставки на ваксините. В тази група попадат и пациенти, с тежко протичащо инфекциозно заболяване, които имат висока температура. Ваксинирането не се препоръчва и за бременните жени, защото все още няма резултати от масовите проучвания, допълни още Д-р Сотиров.

Проф. Ива Христова: Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини

Министерството се ангажира да уведомява съсловните организации при всяка актуализация в кратките характеристики на ваксините.  От МЗ припомнят, че в Единния информационен портал могат да се намерят и  становищата на експертните съвети.  

Цялото интервю на Искра Койчева с д-р Костадин Сотиров чуйте на дарикрадио бг.

Прочетете още