Големият студ се отлага, засега

Не се очакват и съществени валежи в следващата една седмица

test

Синоптичната комисия си отдъхва, това което се очертаваше като мощен студ в периода след 20 януари изглежда се отлага за по-нататък, вероятно за периода след 25 януари. Това е първата добра новина от поредното ни заседания, а втората е, че поне още седмица не ни очакват и сериозни валежи.

Това, в разгара на зимата, в средата на януари, са си прекрасни вести. Защото можеше да бъде като в Източните САЩ или като в Северна Япония, където паднаха рекодни снегове, или пък, не дай си Боже, като на Корейския полуостров, където пък полярен студ понижи температурите в Северна Коря до минус 22 градуса. Независимо от студа, севернокорейците изстрелвата вече трета ракета през новата година, очевидно студът не ги плаши, а и рекати имат достатъчно.

Но да се върнем на Балканите и в Европа, където властва високо атмосферно налягане, което е рецепта за сухо време. Почти целият европейски континент е обхванат от антициклон. И така ще бъде в следващите дни.

В събота и неделя у нас времето няма да претърпи съществена промяна, температури плавно ще се повишат с три - четири градуса, но нощните температури ще бъдат под нулата, докато дневните ще са до 4 - 8 градуса.

В началото на следващата седмица, около вторник, от север - северозапад над страната ще премине студен атмосферен фронт, заради циклон преминаващ над Европейска Русия. На места ще превали слаб сняг, вятърът ще се усили, но не се очакват съществени валежи.

След преминаването на този фронт, времето отново ще се стабилизира и заради повишеното атмосфено налягане ще е предимно сухо, с нормални за сезона температури, отрицателни на много места в равнините през нощта и до 4 -7 градуса през деня.

Промяна се очаква да настъпи и евентуално зимата да се завърне около събота, 22 януари, когато синоптичните модели прогнозират образуването на по-дълбок средиземноморски циклон, чийто център ще преминава през Гърция.

Ако това се осъществи, над страната ще се създаде валежна обстановка, ще имаме валежи от сняг почти над цялата страна, като повече ще са те над южните райони и вероятно ще се образува снежа покривка. Тъй като има около седмица дотогава, ще трябва да проследим във вторник, на следващото заседание на Синоптичната комися, дали това ще се случи.

Ако приемем, че нещата ще се развият по приблизително този начин, след преминавенто на циклона, в началото на седмицата от 24 януари нататък, можем да видим и доста ниски минимални температури - до минус 15 градуса на места в западните котловинни полета.

Това ще зависи от наличието на снежна покривка и нахлуването на по-студен въздух след преминаванате на средиземноморския циклон. Но това тепърва ще се уточнява.

Докато у нас зимата си играе на зима, което е чудесно, не такова е  положението в Япония, например, където нови снежни бури удариха северния остров Хокайдо и донесах обилни снеговалежи, проблеми с транспорта и затваряне на пътища. След като столицата на Япония - Токия бе сполетяна от най-обилния снеговалеж от десетилетие, в периода около 6 януари, сега обилен сняг блокира източтните и северни райони на страната. 

Силни снежни бури помитат и североизточното крайбрежие на САЩ, където циклони носят студ, вятър и обилни снеговалежи северно от Ню Йорк. Типично време за зимат в тази част на Америка.

И докато в Северното полукълбо зимата покзва рога, то в Аржентина, където сега е лято, понеже е на юг от екватора, гореща вълна хвана в менгеме много райони в северните части на страната, включително и столицата Буенос Айрес, където температурите надвишават 42 градуса. В тези дни, тези райони на Аржентина, се оказват едни от най-горещите на планетата, задминават дори пустинните райони на Централна Австралия.

От заседанието на Синипточната комисия стана ясно още, че цените на петрола гонят нови рекорди и днес са близо до границата от 85 долара за барел, част от изпратените войски в Казахстан ще се изтеглят, след потушаването на бунта там, а на Балканите ни чака нормален зимен период без особени валежи и без особено студено време. 

Надяваме се също Омикрон да се оттегли в пещери и вирусни убежища, далеч от цивилизацията, за да посрещнем пролeтта с добро настроение и оптимизъм. Дните стават все по-големи от ден на ден с по около 2 минути. 

Прочетете още