Гешев с нов коментар след отказа на Радев да го назначи

Иван Гешев: Аз не се притеснявам дали са 1,2 или 15 кандидати

Първи коментар на главния прокурор Сотир Цацаров и посочения за негов наследник Иван Гешев, след като президентът Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор. ВСС ще се събере за ново гласуване веднага след обнародване на указа.

"От там на сетне, заседание на ВСС - две възможности: гласуване на кандидатурата отново, тоест набиране на не по-малко от 17 гласа и после назначаване на г-н Гешев от президента на Републиката с указ. Втората възможност е не набиране на 17 гласа - започване на нова процедура."

Самият Иван Гешев коментира, че процедурата е била максимално прозрачна. Една от основните критики на държавния глава беше именно по съмненията около процедурата, както и факта, че Гешев е единственият посочен кандидат.

"Процедурата беше максимално открита, прозрачна и публична. По начин, по който не е открита в нито една европейска страна. В нито една европейска страна няма процедура, която да се излъчва на живо по националната телевизия в продължение на 10 часа."

На въпроса дали съжалява, че е единствения кандидат, Гешев отговори:

"Вижте, това е процедура разписана в закона, аз не се притеснявам дали са 1,2 или 15 кандидати, мисля че сте го отчели на 10 часовото изслушване. Решението колко да са кандидатите се взима от прокурорската колегия. Тя се е обединила около една кандидатура, има такава законова възможно, не е нарушение на закона. Така, че аз не виждам проблем."

Прочетете още